Grannar tillåts hjälpa Burma

Foto: ap
Surin Pitsuwan, generalsekreterare för Asean och John Holmes, FN:s högste ansvarige för humanitära frågor ska båda, från varsitt håll, försöka övertala Burmas junta att släppa in hjälparbetare i landet.
NYHETER

Just när världen trodde att Burmas katastrofdrabbade befolkning var lämnad åt sitt öde har en liten öppning för hjälp dykt upp.

Experter från grannländer har tillåtits att komma in i landet.

Nu hoppas grannarna att kunna övertyga Burma att öppna gränserna.

Asean, de sydostasiatiska ländernas samarbetsorganisation ska leda en internationell undsättningsgrupp för att få fram hjälp till det cyklondrabbade Burma.

– Vi ska nu bygga upp vad vi kallar en barmhärtighetssammanslutning eftersom ingenting annat har fungerat, sade Aseans generalsekreterare Surin Pitsuwan i Washington på onsdagen.

Hjälp och uppmuntran

– Det växer nu fram en enighet om att Asean måste ta ledningen, sade han.

Surin sade att Burmas militärjunta redan hade gått med på att ge visa till en expertgrupp, att några tjänstemän redan är där och att fler snart kommer dit.

– Det är en början. Med hjälp och uppmuntran, kommer vi att genomföra vår uppgift, sade han.

Juntans beslut att släppa in specialister från Asean kom precis när hoppet började falna om att Burmas generaler skulle ge med sig.

FN försöker övertala

Det finns dock skrämmande tecken på att det nu redan kan vara för sent för många sjuka och hungriga. Från sin egen regering har de drabbade knappt fått någon hjälp alls. Enligt Röda korset kan så många som 130 000 människor ha dött eller rapporterats saknade sedan cyklonen Nargis hemsökte Burmas sydvästra delar för snart två veckor sedan.

FN:s generalsekreterare sade på onsdagen att han ska skicka John Holmes, FN:s högste ansvarige för humanitära frågor, till Burma för att övertyga juntan om att den ska öppna gränserna för humanitär hjälp. EU:s högste ansvarige för katastrofhjälp, Louis Michel, reste på onsdagen till Rangoon i samma syfte.

TT-aftonbladet.se