”Jag oroar mig mest för pengar”

Fabriksarbetarna Meina, Lan och Fengxian chattade i dag med aftonbladet.se:s läsare

NYHETER

De vet inte så mycket om Sverige, men vill gärna lära sig mer och tyckte att det var jättekul att chatta med aftonbladet.se:s läsare. Det sa Meina Wang, Li Lan och Fengxian Jiang under chatten i dag. Här kan du läsa allt de sa.

Fengxian, Lan och Meina säger: Fengxian: Kul att ha er här! Här är jag och mina kollegar Lan och Meina. Vi sitter i min lägenhet. Lan: Fråga vad ni vill och vi kommer att svara bäst vi kan!
Linus säger: Jag undrar hur mycket ni tjänar, vilka arbetstider och om arbetet är jättehårt för er?
Fengxian, Lan och Meina säger: Meina: 1300 yuan (1000 kr) i månaden och om det inte är väldigt stressigt så jobbar vi 8 timmar per dag. Det är inte så jobbigt.
Chris säger: Tycker ni att de behandlar er rätt på fabriken?
Fengxian, Lan och Meina säger: Ja, vi behandlas väl. Vi har en bra relation till cheferna, det är inte så mycket som behöver förbättras.
Glenning säger: Hej! Ni har ju alla flyttat långt för att jobba. Har era barndomskamrater gjort samma sak, eller har de stannat kvar i hemorten?
Fengxian, Lan och Meina säger: Fengxian: Vissa studerar, några har gift sig och har stannat i hemstaden, några har flyttat för att jobba. Lan: Andra gör precis som jag och har flyttat.
Kryckan säger: Hej! Ni har alla flera syskon, får ni ha det för regimen?
Fengxian, Lan och Meina säger: Meina: Reglerna var inte så hårda när jag föddes. I mindre städer som i min hemstad är de lokala myndigheterna inte så hårda. Fengxian: Mina föräldrar gillar att ha många barn.
anders säger: Hejsan mitt namn är anders. Jag har bott i kina sedan 1998 och staderna dalian, chongqing, zhuhai, shanghai och nu i ett ar beijing. Jag alskar kina och och manniskorna har. Min fraga ar hur ser/tycker ni om alla oss vasterlaningar som kommer hit och lever och jobbar?
Fengxian, Lan och Meina säger: Ni är väldigt välkomna! Meina: Ibland träffar vi västerlänningar och då tycker jag att det är så roligt att prata med dem. Fengxian: Jag ser ofta utlänningar på tv, de verkar trevliga.
Lingonberry säger: Hej! Vad vill ni att vi svenskar ska veta om Kina?
Fengxian, Lan och Meina säger: Fengxian: Jag vill att de ska känna till Kinas kultur, tradition och att landet är modernt. Lan: Jag vill att de ska känna till hur vi lever här.
Adde säger: Vilka roliga saker finns att göra när ni inte jobbar?
Fengxian, Lan och Meina säger: Lan: Jag gillar att gå och shoppa och att surfa på internet med mina vänner. Fengxian: Jag gillar att sjunga karaoke med mina vänner och få slappna av och vara lite galen! Meina: Jag gillar att vara i parken tillsammans med mina vänner på helgerna. I parken kan vi gå på gymnastik och ha kul.
Ni Hao säger: Har ni alla någon dröm som ni vill förverkliga?
Fengxian, Lan och Meina säger: Lan: Min dröm är att jag och min pojkvän ska ha en familj och starta en restaurang. Fengxian: Jag vill studera mer. Meina: Min dröm är väldigt enkel, jag vill gifta mig med en bra man.
Lucca säger: Hey folks. How do you feel about the Chinese government? What's your relation to communism?
Fengxian, Lan och Meina säger: Meina: Jag har aldrig funderat på såna frågor.
Bing säger: Hur är stämningen i Kina med rådande omständigheter? (tänker på jordskalvet)
Fengxian, Lan och Meina säger: Fengxian: Jag blev väldigt rädd när jag hörde om det. Vi fick springa ut från fabriken när jordbävningen hände. Jag tänkte på min familj. Meina: Jag tänkte på andra platser där det också varit jordbävningar och hur det varit där. Lan: Jag vill verkligen inte att det ska bli fler jordbävningar som kostar så många liv.
Anna säger: Hej! Hur känns det att idag få sitta och chatta med personer från en helt annan del av världen?
Fengxian, Lan och Meina säger: Lan: Vi är glada! Det är roligt! Det här får mig att känna mig nära. Fengxian: Jag är glad!
lilla mange säger: Hur mycket vet man om Sverige i kina?
Fengxian, Lan och Meina säger: Fengxian:Vi vet inte så mycket, om jag får chansen skulle jag vilja veta mer. Vi visste inte att vi gör svenska kläder, men nu vet vi det!
Klass 8a säger: Hej! Vilken sport är populärast? Sportar ni?
Fengxian, Lan och Meina säger: Till lilla mange: Till Klass 8a: Meina: Jag gillar att springa. Fengxian: Jag tycker verkligen om att spela bordtennis och badminton och biljard. Ibland spelar jag basket också. Lan: Jag gillar badminton och att styrketräna utanför sovsalen.
loran säger: What is your opinnion about Dalai Lama?
Fengxian, Lan och Meina säger: Vi vet inte vem det är.
zhangjingqin säger: Ska någon av er eller era vänner gå på OS? Är det något som den genomsnittliga kinesen kommer ha råd med?
Fengxian, Lan och Meina säger: Fengxian: Jag gillar OS och om jag har chans skulle jag vilja gå och titta. Det kanske är för dyrt för oss att åka, men jag kommer att heja på idrottsmännen. Meina: OS är en stor dröm för alla kineser och även om jag inte kommer att åka kommer jag att stötta dem.
Trotten säger: Vad har ni för möjligheter att protestera mot sådant ni tycker är fel i dagens Kina?
Fengxian, Lan och Meina säger: Meina: Jag har inte funderat på såna frågor. Fengxian: Om det skulle vara något skulle jag skriva direkt till regeringen och föreslå vad de ska göra.
Jozeliciouz säger: När ni får lön, vad köper ni oftast?
Fengxian, Lan och Meina säger: Meina: Jag köper kläder. Lan: först tar jag lite pengar själv till mat och så och om mina föräldrar behöver pengar skickar jag till dem. Annars sparar jag. Fengxian: Jag sparar en del, annars köper jag något värdefullt. Jag köper böcker och surfar på internet-kafé.
Jozingo säger: Om ni fick bo i ett annat land, vilket skulle ni då välja?
Fengxian, Lan och Meina säger: Lan: Det har jag aldrig funderat på. Fengxian: Jag skulle vilja åka till Frankrike, till Paris.
MatJan säger: vad är eran värsta mardröm?
Fengxian, Lan och Meina säger: Meina: Jag oroar mig för mina föräldrar och deras hälsa eftersom jag jobbar långtifrån dem. Fengxian: Det som oroar mig mest i livet är pengar. Lan: Mina föräldrar har inte alltid så god hälsa och jag oroar mig för dem.
charlie säger: vad är viktigaste egenskaperna hos en framtida pojkvän för er??
Fengxian, Lan och Meina säger: Meina: Att behandla mig och mina föräldrar bra. Lan: Jag vill bara att han ska behandla mig bra. Min pojkvän behandlar mig väldigt bra. När jag är på dåligt humör gör han mig på gott humör. Särskilt när jag är arg och vi inte är tillsammans riinger han mig varje dag för att höra hur jag mår. Och när jag berättar att jag är arg försöker han få mig glad igen. Fengxian: Han ska behandla mig bra och veta behandla andra bra och ta hand om mina föräldrar på ett bra sätt. Jag känner mig trött eller ledsen ska han hjälpa och stötta mig. Jag är redan gift och han är precis den jag vill ha. Efter en jobbig arbetsdag lagar han mat åt mig och det är bara efter jobbet som vi hinner träffas. När jag jobbar sent möter han mig på jobbet. Om jag vill ha något speciellt anstränger han sig för att jag ska få det.
göran säger: Vad är den vanligaste maten ni äter?
Fengxian, Lan och Meina säger: Meina: Både här och i min hemstad äter vi ris. Lan: I min hemstad äter vi ångkokt bröd också. Fengxian: Vi äter ris, jiaotzi (dumplings) och nudlar.
David Fhärm säger: Om ni fick förändra en sak i erat liv, vad skulle det då vara?
Fengxian, Lan och Meina säger: Lan: Jag skulle vilja byta jobb. Jag vill inte vara anställd längre. Meina: Jag vill vara chef själv i framtiden i stället för att vara anställd av andra. Fengxian: Jag vill få slut på den här typen av liv så snart som möjligt. Jag kan en del om datorer och skulle vilja lära mig mer i framtiden.
Dennis säger: Vad anser ni vara det största problemet i Kina idag?
Fengxian, Lan och Meina säger: Meina: Jag vet inte riktigt. Fengxian: Jag tror att miljöproblemen är väldigt allvarliga. Det kommer väldigt mycket rök från fabrikerna och det är väldigt förorenat här.
Moderator säger: Tack så mycket Fengxian, Lan och Meina för att ni svarat på läsarnas frågor, och tack alla ni som skickade in frågor till oss!
Fengxian, Lan och Meina säger: Meina. Det var så roligt att prata med er! Lan: Jag hoppas att du kommer till Kina om du har tid. Du är varmt välkommen! Fengxian: Om du vill – kom till mitt hem, jag kommer att ta hand om dig mycket väl!