”Man blir lycklig av att vara rik”

Familjen Li chattade med aftonbladet.se:s läsare

Foto: MARKUS GUSTAFSSON
Familjen Li gillar att åka och bada och sola när de är lediga. Pappan Henry har blivit rik genom att äga nattklubbar.
NYHETER

Familjen Li består av Henry, Sally och barnen Michelle och Sally. Debor i de finare delarna av Peking och har det gott ställt. I ett chatt med aftonbladet.se:s läsare berättade Henry att han festar mycket och att han gillar att resa utomlands. Men han pratade också om vad han tycker om demokrati och situationen i Tibet. Här kan du läsa chattet.

Familjen Li säger: Hej, jag är Henry Li från Peking! God morgon Sverige! För mig är det morgon, jag vaknade precis (klockan är 19 i Peking, reds anm).
oli säger: Är det sant att man blir lycklig av att vara rik? Gjorde rikedom att ditt liv blev bättre?
Familjen Li säger: Självklart! Det gör ditt liv bättre. Men ibland ska man donera och ge bort lite, då blir man lyckligare.
SpjonK säger: Hur är det att leva i Peking? Har din familj sett snö?
Familjen Li säger: Ja, visst! Vi har snö i Peking ibland, men nu blir det allt mer sällan i och med klimatförändringarna.
Elise säger: Har ni rest till andra länder?
Familjen Li säger: Ja, jag reser mycket. Jag har varit i Europa och har bott i Australien 10 år. Varje år reser jag 3-4 gånger, till Grekland, Monte Carlo med mera. Barnen är med när de har lov.
Kristian säger: Vad tycker du att Sverige ska göra för att locka fler turister och affärer från Kina?
Familjen Li säger: Ni skulle låta kineserna ha sin egen öl med deras namn på! Kineserna tycker om att åka skidor och gå på nattklubb, så försök marknadsföra det mer.
albin säger: Hej! Vad tycker du om demokrati och Kina? //Albin
Familjen Li säger: Det är bra med demokrati. Men man måste tänka på storleken på Kina och antalet människor som bor här. Det är ett stort land. Ungefär 30 procent av befolkningen är outbildade och man måste först tala om för dem vad de ska göra. När de är utbildade kan man tala om demokrati och införa det.
Harry säger: Här i Sverige är vi väldigt oroliga över de mänskliga rättigheterna.Vi tror på människors rätt att tänka fritt, den fria pressen. Vad tänker du om de här stora frågorna, Henry?
Familjen Li säger: Vi kan tala fritt och tänka fritt nu i Kina, tycker jag. Ni måste komma till Kina och se med era egna ögon. Sen kan ni åka tillbaka till Sverige och tala om mänskliga rättigheter.
JT säger: Tycker du att medier i västvärlden målar upp en felaktig bild av Kina?
Familjen Li säger: Jag tycker att många länder visar en felaktig bild. De har aldrig varit i Kina. Det är ganska intressant, vi förstår inte hur folk kan vara så oinformerade. De behöver kliva ur sina egna världar för att se den verkliga världen. Det är olika tolkningar hela tiden. Men vi förlåter dem.
maza säger: Hej! Kände du jordbävningen?
Familjen Li säger: Jag såg det på tv senare, jag sov nog mig igenom den.
Kulan säger: Hur länge går dina barn i skolan om dagarna?
Familjen Li säger: 9-15, fem dagar i veckan.
BF säger: Vad drömmer du fortfarande om att göra?
Familjen Li säger: Jag drömmer om att komma till Sverige och se alla långa blonda damer! Min kompis håller på att bygga ett hus i Sverige, så då kanske jag kan åka dit på inflyttningsfest.
mikaela säger: Vad är ditt intryck om Sverige? Kan du nämna något vi inte vet om Kina?
Familjen Li säger: Jag tänker på frihet. Det kostar att få frihet, man måste jobba för det. Jag tycker att jag är fri till 70 procent. En sak ni kanske inte känner till om Kina är den förbjudna staden, som är mycket vacker. Och så är folket här i Peking väldigt trevliga.
Klas Kättermus säger: Vad tycker du om att Kina ska hålla i OS?
Familjen Li säger: Jag tycker det är toppen! Vi är väldigt glada för det! Om jag får en fribiljett går jag. Men jag är lat, jag kan inte internet så bra, så jag kommer inte att köpa en biljett. Men jag håller tummarna för att jag får en.
Annika säger: Hej familjen Li! Vad gör ni på helgerna?
Familjen Li säger: Jag partar, jag börjar på eftermiddagen och dricker drinkar och sen blir det middag och nattklubbar, kanske 2-3, och sen slutar jag vid 9 på morgonen. Min fru partar en dag med mig. Barnen tittar på filmer och går ut och min dotter har små partyn ibland, då de bakar kakor eller gör pizza.
mikaela säger: Jag skulle vilja åka till Kina, hur tycker du att jag ska lära mig mer om Kina?
Familjen Li säger: Du borde resa runt lite och se den moderna delen men också naturen. Du måste åka runt för att kunna se det kinesiska livet och lära känna Kina. I Peking kan du numera bo med en familj, mycket bättre än att bo på hotell.
Goffrik säger: Vilka sporter är populära i Kina?
Familjen Li säger: Basket, fotboll och pingpong.
JT säger: Om du kunde ändra något i Kina, vad skulle det vara?
Familjen Li säger: Vädret! Luften är ofta väldigt dålig.
Kemisten säger: Hej! Är alkohol en del av ditt liv?
Familjen Li säger: Alkohol är en del av mitt blod! Min fru tycker jag dricker för mycket, men om jag slutar blir partyna så tråkiga. Men jag gör detoxing varje år och mediterar mycket. Jag tar också yinseng som är bra för kroppen.
JT säger: Vilken olympisk sport tror du kineserna kan slå svenskarna i?
Familjen Li säger: Löpning! Och vattensporter, men jag är inte riktigt en sportmänniska. Ni får titta på tv och se vem som vinner :)
Eric Bergquist säger: Vad är din åsikt i "Tibet-frågan"?
Familjen Li säger: Jag tycker inte det spelar någon roll vem som har rätt eller fel, man ska inte använda våld. Det är fel. Man ska använda sig av talet, inte vapen. Man ska tänka på det kristna budskapet: "Vänd andra kinden till".
henke säger: Vilka artister/band/musik är populära i Kina just nu?
Familjen Li säger: RnB, hiphop, techno och trance är stort. Jag tycker om techno och progressiv house-musik.
Marcus säger: Vilken är din favoritfilm?
Familjen Li säger: Once upon a time in America, Gudfadern, jag gillar maffiafilmmer. Jag kan inte vara en maffiakille själv, men jag tycker om att titta på dem.
peter säger: Är du fri att åka utanför Kina när du vill?
Familjen Li säger: Ja, det är jag. Jag har ett asutraliskt pass. Men även "helkineser" kan resa, det är bara att skaffa ett visum, det är enkelt.
Haariis säger: Vad gör barnen när de inte är i skolan? Hänger de i parken eller sitter de hemma och tittar på tv eller spelar datorspel? Hjälper de till hemma? Vad gör de? :)
Familjen Li säger: De spelar spel på datorn, men min dotter tycker om att rita. Men sonen sitter mest framför datorn.
Sylle säger: Hej! Är ni ateister eller tror ni på gud eller någonting?
Familjen Li säger: Jag är buddist. Min fru är också buddist, men mina barn vet inte än. Min mor är kristen och min far tror inte på något, men han är inte så smart :)
rosa liten blomma säger: Vilka artister är världskända i Kina?
Familjen Li säger: Picasso, Van Gogh, de stora konstnärerna.
Harry säger: Hej Henry! Vad vet du om jordbävningen i Kina?
Familjen Li säger: Det är förmodligen 15 000 dödsfall, det är svårt att komma in i de värst drabbade områdena, man måste flyga helikopter. Vi tittar mest på tv och får informationen därifrån. Men vi skickar pengar till dem, även barnens skola gör det.
Jonas säger: Hej! Vad vill Michelle och Billy göra när de slutar skolan?
Familjen Li säger: Min son vill bli en framgångsrik affärsman. Min dotter vill starta en nöjespark och bjuda in lärare och kompisar. Hon har också lovat mig att köpa mig ett partyställe. Jag hoppas hon håller sitt löfte :)
Ullis säger: Hej familjen Li! Solbadar ni på sommaren och åker skidor på vintern, som vi gör i Sverige?
Familjen Li säger: Jag åker inte skidor, men jag gillar att åka till stranden. Överallt där jag åker lever jag för nattklubbarna, jag sover på dagarna. Min familj gillar också stranden och att simma.
Familjen Li säger: Det var verkligen kul att prata med er! Jag försöker visa er hur vi lever i Kina. Jag är väldigt glad över att bo i Kina, jag har hittat min lycka och rikedom här. För unga är det en guldgruva, ni kan bli rika här. Vi behöver alla intelligenta vi kan få, så kom hit! Jag hoppas ni kommer till Kina. Ni känner igen mig på klubbarna, kom fram och säg hej!

ARTIKELN HANDLAR OM