Tre av fyra i staden dog

Fler historier som den om Yingxiu väntas pressa upp dödssiffrorna ännu mer

1 av 3 | Foto: reuters
En förtvivlad invånare i staden Hanwang, ca 8 mil från skalvets epicentrum. Ännu närmare centrum står inte ett enda hus enligt lokal polis.
NYHETER

I den lilla staden Yingxiu i närheten av jordbävningens centrum i Sichuanprovinsen är katastrofen total.

Två tredjedelar av befolkningen har dödats av skalvet.

Och i takt med att räddningsmanskap når fram till fler små isolerade städer som Yingxiu kan antalet offer för skalvet stiga ännu mer.

I den lilla staden Yingxiu, en av de städer som ligger närmast skalvets epicentrum, dog 7 700 människor i skalvet.

2 300 överlevde.

Inga byggnader kvar

Enligt militären har städer nära skalvets epicentrum jämnats med marken. En talesman för polisen sade till statliga medier att inga byggnader längre stod kvar där.

– Situationen i Yingxiu är till och med värre än vi befarade, sade en lokal tjänsteman. Han hänvisade till tre viceguvernörer som hade tagit sig fram till staden efter skalvet.

De berättade om rop på hjälp inifrån resterna av en sammanstörtad skola i staden och om människor som försökte gräva fram överlevande med bara händerna eftersom de förstörda vägarna hindrat räddningsmanskap att ta sig fram.

60 000 saknas

Den officiella dödssiffran i Sichuan väntas stiga dramatiskt i takt med att bekräftelser om offer i isolerade områden som Yingxiu rapporteras in. Hittills har 13 000 dödsfall rapporterats och 60 000 invånare saknas fortfarande enligt Sky News.

Meteorologerna säger nu att regnandet kommer fortsätta även om de värsta skyfallen drar bort. De varnar också för den stora risken för jordskred i Sichuanprovinsen.

Jordskred och andra skador efter skalvet har förstört vägarna i de värst drabbade områdena och omintetgjort ansträngningarna att nå samhällen där tusentals rapporteras vara begravda under sammanstörtade hus, skolor och fabriker.

Började matbomba

På onsdagsförmiddagen lyckades militären trots det svåra vädret börja släppa ner förnödenheter från luften till de svårast drabbade områdena.

– Två helikoptrar har redan börjat matbomba i den jordbävningsdrabbade staden Yingxiu, sade generallöjtnant Li Shiming.

Militären planerar att släppa ner 20 laster med mat under dagen.

Till hela provinsen ska 21 miljoner vattenflaskor skickas till överlevande med tåg, rapporterade nyhetsbyrån Nya Kina. 10000 ficklampor, 40000 batterier och 200000 ljus har redan sänts iväg.

Kina har mobiliserat omkring 100000 soldater och poliser som ska hjälpa till med räddningsarbetet i den drabbade provinsen.

TT – aftonbladet.se