22-årig rattfyllerist slog promillerekord

Körde hem kompis med 3,36 i blodet

NYHETER

En 22-årig Varbergsbo körde av vägen med 3,36 promille i blodet – ett svenskt rekord i stt slag, menar alkoholforskare.

Vid midnatt gav 22-åringen sin kompis skjuts hem – trots att han var kraftigt berusad och hade indraget körkort. På en sträcka mellan centrum och Tvååker körde han av vägen. Både han och kompisen stank av alkohol när polisen fann dem, uppger Hallands Nyheter.

– Min statistik sträcker sig upp till 21-åringar där högsta nivån ligger på 2,94 promille. På goda grunder tror jag att den ett år äldre Varbergsbon har noterat ett nytt svenskt rekord för en 22-åring, säger Wayne Jones, professor i alkoholforskning, till tidningen.

Antas ha supit i flera dagar

Man noterade att 22-åringen hade 3,36 promille, efter säkerhetsavdrag på 0,26 promille, i blodet närmare en timme efter dikeskörningen.

Wayne Jones som tjänstgör vid Rättsmedicinalverket i Linköping menar att siffrorna tyder på missbruk och tillvänjning och antar att 22-åringen måste supit hårt i flera dagar.

Åtalades för govt rattfylleri

22-åringens körkort drogs in i åtta månader efter att han varit inblandad i en allvarlig trafikolycka på nyårsdagen 2006. Då fälldes han för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

I går åtalades han för grovt rattfylleri och grov olovlig körning.

ARTIKELN HANDLAR OM