Massiv insats ska rädda de mest isolerade

15 000 kan dö i Hanwang – kamp mot klockan när hjälpen ska fram

NYHETER

Under torsdagen satte Kina in över 100 extra helikoptrar för att nå de områden av Sichuan som man inte kommit fram till med bil. I Hanwang riskerar 15 000 att dö om inte hjälpen anländer snart.

Efter två dagars massivt regn har nu Kina satt in över 100 extra helikoptrar till de mest isolierade i Sicuanprovinsen, rapporterar nyhetsbyrån Xinhua. Räddningsarbetarna som har kommit fram har tvingats gräva efter överlevande med sina bara händer.

Nästan 26000 människor begravdes i kollapsade byggnader efter måndagens jordbävning. Jordskred blockerade vägarna till värst drabbade områdena. Dessutom hindrade regnet helikoptrar att flyga in med hjälp i avlägsna områden.

Svårt hjälpa alla hemlösa

Regeringen och hjälparbetare försöker nu hjälpa de 10 000-tals skadade och hemlösa i de isolerade provinserna. I Hanwang, en stad i ett av de värst drabbade länen, står många och ber om hjälp vid vägkanterna, uppger AP. Sjukhusen är fulla.

– Jag är stel, berättar Zhao Xiaoli, en 25-årig sjuksköterska i Hanwang. Den första dagen dog hundratals barn när en skola kollapsade. Resten som kom in hade allvarliga skador. Det var så lite vi kunde göra för dem.

10 miljoner drabbade

Omkring hälften av de 20 miljoner människor bor i Sichuanområdet drabbades direkt av skalvet, uppger Xinhua. Den officiella dödssiffran steg i är på torsdagen 19 500 och i Sichuan är över 27000 människor begravda eller saknade. Olyckstalen väntas stiga när man når de städer som fortfarande avskurna.

Efter regnet transporteras nu tonvis med mat, medicin och tält med helikoptrar till de isolerade människorna.

Oro efter byggboomen

Regeringen uppger att man hittills fått ett internationellt stöd på runt 130 miljoner euro. Dessutom har allmänheten skänkt runt 80 miljoner i kontanter och varor.

Omfattningen av förödelsen väcker frågor om huskvaliteten i Kina efter de senaste årens byggboom. Kritiker oroar sig framför allt för säkerheten i avlägsna områden – som till stor del befolkas av mycket unga och gamla.