Hon köpte sitt eget fängelse

Natascha Kampusch har köpt Wolgfang Priklopils hus där hon hölls fången i åtta år

1 av 3 | Foto: AP
NYHETER

I åtta år satt Natscha Kampusch inspärrad i källaren i Wolfgang Priklopils hus.

Nu har kidnappningsoffret, 20, köpt sitt gamla fängelse.

– Jag vet att det är groteskt, säger hon i en exklusiv intervju.

Det är till det tyska magasinet Bunte som hon berättar om sitt köp. Hon inser själv hur märkligt det kan tyckas vara.

– Jag vet att det är groteskt. Jag måste nu betala för el, vatten och skatt på ett hus som jag aldrig önskade att få bo i.

Hon motiverar köpet med att hon hellre äger huset själv än att det ska utsättas för vandalism eller rivas till förmån för nya radhus. Eller bli någon slags publikattraktion.

Rymde

I augusti är det två år sedan Natascha Kampusch rymde från sin kidnappare. Hon var i färd med att tvätta Priklopils bil när han fick ett telefonsamtal. Hon tog chansen och sprang. Samma kväll kastades sig Wolfgang Priklopil framför ett tåg. Och nyheten om att den lilla österrikiska tioåringen som försvann på vägen till skolan hade återfunnits briserade i världens nyhetsmedier.

Sedan hon rymde har hon gjort sitt bästa för att återskapa sig ett normalt liv. Hon är ännu beroende av stöd från läkare, psykologer, lärare, socialarbetare och från sin familj.

Har besökt huset

– De försöker alla att hjälpa mig så att jag en dag ska kunna leva ett normalt liv, men det kommer att bli tufft, säger Kampusch som bor ensam.

I intervjun med Bunte berättar hon att hon har besökt huset och sin fängelsebunker.

– Det var inte lika skrämmande nu som det var då, men samtidigt är detta skräckens hus för mig. Det var en väldigt mörk tid. Det är som om jag har tappat minnet av den, och nu har startat ett helt nytt liv.

Hon berättar också för magasinet om fallet med Josef Fritzls skräckvälde. Den 73-årige österrikaren höll sin egen dotter fången i 24 år och fick sju barn med henne.

Ont i magen

– Jag fick ont i magen när jag såg bilderna därifrån. Jag kände mig verkligen sjuk. Alla känslor som har har försökt att undantrycka kom över mig igen. Det var väldigt stressande, säger hon.

Hon har erbjudit sin hjälp till Fritzls offer. Men Josef har hon inte mycket till över för.

– Han bryr sig inte om någon annan än sig själv. Det är avskyvärt av honom att påstå att han älskar sin fru och sin dotter. Det han gjorde var sjukt, säger Natascha Kampusch.