”Jag känner igen mig i Lyxfällan – vad gör jag?”

Charlie från Lyxfällan chattade om lån, borgenärer och dåliga finanser

NYHETER

Tobias säger: Tja Charlie! Vad tycker du att man ska göra om känner igen sig i programmet Lyxfällan? mvh tobias
Charlie Söderberg säger: Steg ett är alltid att skaffa sig kontroll på sin ekonomi och för det behöver du vare sig mig eller Mathias. På www.lyxfallan.se finns ett utmärkt budgetverktyg helt gratis.
Jenny säger: hej Charlie. Jag och min sambo har en del skulder, inte mycket men en del, vi har båda betalningsanmärkningar. Hur kan man göra för att få ett lån för att betala av alla skulderna och bara ha ett lån? Ska väl tilläggas att ingen av våra föräldrar kan gå i borgen för oss.
Charlie Söderberg säger: Det är alltid tufft att låna om man vare sig har borgensmän eller säkrehet och dessutom har betalningsanmärkningar (med rätta). Det finns företag som specialicerat sig på att låna ut till dem OM de äger ett boende som går att använda som säkerhet, de tar i och för sig en högre ränta än en vanlig bank, men inte lika hög som kreditkort eller SMS-lån. Annars är mitt råd att börja beta av på egen hand och visa banken att ni klarar det. Sedan kan ni komma tillbaka när ni kommit en bit på väg och övertyga banken om att ställa upp med ett lån för det sista.
Jimmy säger: Hej Charlie! Jag har nyligen blivit sambo och har lite svårt för det här med ekonomin. Sambon vill ha ett gemensamnt konto dit inkomster går och utgifter betalas. Jag jobbar och hon pluggar så jag tjänar en hel del mer än henne så jag tycker det blir orättvist på något sätt. Är det bättre att ha 3 konton och sätta in en lika del på det tredje kontot varje månad?
Charlie Söderberg säger: Bättre och bättre... Ni får helt enkelt komma farm till en lösning som funkar för er. Tycker du att det är orättvist och är ert förhållande i en sådan tidig fas så kanske ni kan ha tre konton, ett för dig, ett för henne och ett för era gemensamma kostnader. Men relationer är sällan en rättvisefråga. Jag skrev ett längre svar om just detta på lyxfällans chatt igår.
Marie säger: Hejsan, har en liten fråga. Är de sant att vissa skulder aldrig gårfrån inkasso till kronofogden? hur ska man kunna samla alla sina skulder från inkasso när de finns så många olika? /marie
Charlie Söderberg säger: Att vissa skulder inte går till kronofogden känner jag inte till. Det är ju i och för sig upp till varje enskild fodringsägare att bestämma när och vad man vill lämna vidare till kronofogden, men det mesta brukar hamna där om man inte betalar. Mitt tråkiga svar är nog att det enklaste sättet att undvika en massa olika inkassoföretag är att inte ha så mycket räkningar och att betala de räkningar man har i tid. Samla själv alla din skulder på en enkel lista och skapa en bar prioritering för att komma ikapp. Det är alltid bättre att prata med bolagen och försöka hitta en lösning än att gömma sig eller stick huvudet i sanden.
jen säger: Hej charlie, om en person har problem med skulder kan man göra så att han inte får ta mer lån? Han har haft problem med spel och jag är rädd för återfall. Tack
Charlie Söderberg säger: Nej, det finns vad jag vet inget sätt att svartlista sig själv eller någon annan.
Jenny säger: Vad är ett lämpligt pensionssparande när man är 35 år? Lägger undan 1500 kr i månaden.
Charlie Söderberg säger: Svårt att svara på med så lite information om din ekonomi, men geneellt är det väl bra att spara undan inför framtiden. Även små belopp kan bli mycket med en hygglig avkastning och många år på kontot. Se dock till att du inte låser allt ditt sparande i just pension eftersom det kan komma tuffa dagar innan dess och då spelar det ingen roll vad du har på pensionskontot, det sitter låsta där till pensionen.
Sarah säger: Har du några enkla tips på hur man kan få ner sina månadskonstnader och utgifter på ett lätt sätt? Som student har man aningen sträng budget, så undrar därför det finns några sätt att skära ner på det "väsentliga" utan att förlora något?
Charlie Söderberg säger: Nja, har man det tufft är det nog lättare att försöka prioritera bort en hel kategori till stor del... så har jag själv gjort i tuffa tider.
David säger: Jag har lånat ut en större summa pengar till en kompis. Nu vill jag har tillbaka pengarna, men hon bara undviker frågan. Det är nästan 100.000 kr. Hur kan jag gå tillväga för att få tillbaka pengarna? Kan jag som privatperson kontakta kronofogden?
Charlie Söderberg säger: Det vet jag faktiskt inte... du kan ju alltid kolla med kronofogden. Se dock till att du har juridiska papper som åller om det blir tvist i frågan.
berice säger: Hej! Jag har ca 45.000 i skulder hos kronofogden som jag inte kunnat betala av innan. Nu har jag fått jobb och undrar om de kommer börja dra det från min lön direkt?
Charlie Söderberg säger: Se till att kontakta dem och be om att få utmätning på en gång. Du måste ändå betala förr eller senare så se till att få det gjort innan du vänjer dig vid mer pengar i plånkan. Så fort kronfogden får uppgift om din nya inkomst kontaktar de annars dig för utmätning om utrymme finns till detta.
Snuppan säger: Jag har inget buffertsparande, vilket känns stressande. Jag har enskild firma, och nu har jag fått 38 000 i restskatt! Känns som jag håller på att gå under, ska jag behöva lägga ner mitt företag och bli arbetslös, det finns inga lediga jobb där jag bor.
Charlie Söderberg säger: Låter tufft! Alltid svårt att säga upp sig själv som egen företagare.
Hanna säger: Hej Charlie. Vad är det vanligaste man slösar pengar på?
Charlie Söderberg säger: Eftersom slösar är ett relativt begrepp så kan jag inte ge dig någon statistik utan du får nöja dig med en åsikt från min sida: 1. för stort boende 2. För dyra bilar 3. Att man tar avbetalningar istället för kontantköp
madde säger: Jag har en mindre skuld på kronofogden och en annan på inkasso. Det är så att jag var borgenär åt mitt ex och han i sin tur lät bli att betala räkningarna. Finns det nått sätt jag kan göra för att få honom att betala dessa skulder? jag har redan betalat ca 80.000 av skulderna som är hans.
Charlie Söderberg säger: Tyvärr är det så att man som borgensman får betala om den som egentligen är skyldig missköter sig och det gäller inte bara själva skulden utan också de räntor och kostnader som uppkommer av att den inte betalas i tid. Den som lånat ut pengarna har ingen skyldighet att jobba vidare på den som lånat utan kan alltså kräva dig om det är ett lättare sätt att få tillbaka pengarna. Du får väl snacka med honom och vädja till hans mänsklighet.
ulrika säger: Hejsan! Åker ni sen från "LYXFÄLLAN" och gör återbesök mer än dom som man ser på TV? Kul att veta hur det gått för alla dvs om dom "sköter sig när dom väl fått hjälp".
Charlie Söderberg säger: Ja, Camilla Samik som är redaktör på www.lyxfallan.se brukar ge sig ut med en kamera och se hur det gått. Jag hoppas att vi får se ännu mer av det i framtiden, för jag vet tack vare egen kontakt med deltagare att för många går det ännu bättre än man kunnat vänta sig. Riktigt kul faktiskt!
Moderator säger: Det var flera hundra som ville ställa frågor till Charlie men nu hinner vi tyvärr inte med fler. Tack alla som frågat och tack Charlie!
Charlie Söderberg säger: Tack tack, vi får höras igen!

aftonbladet.se