Reportageteam gripet i Kina

Befann sig på område som var förbjudet för utlänningar

NYHETER

Finska tv-reportern Pirkko Pöntinen och fotografen Mika Mattila från Yle har gripits i Kina.

De två uppges ha arbetat med ett reportage om OS i provinsen Henan. Tonen i reportaget ska inte ha varit negativ för Kina utan det handlar om en byggnadsarbetare som arbetar vid en OS-byggplats i Peking.

– Vi kom till hotellet klockan tio i morse, och då stod polisen och väntade, säger Pöntinen till Yle. De var väldigt aggressiva i sitt agerande och krävde oss på höga bötesbelopp. De hotade också att utvisa oss, säger Pirkko Pöntinen som på eftermiddagen lokal tid fortfarande satt i förhör hos polisen.

Hon hade då suttit gripen i över sju timmar. Polisen har beslagtagit finländarnas pass men sagt att de ska få tillbaka dem inom 24 timmar. Under tiden kan de inte ta sig någonstans.

– Vi erbjöd polisen att granska vårt bildmaterial, för vi har inte filmat något känsligt. Det känns som om OS fått de kinesiska myndigheterna lättirriterade gentemot medier, säger Pöntinen.

Polisen uppges också ha gripit byggnadsarbetaren, hans svåger och tolken. Enligt polisen rörde sig gruppen i ett område som är förbjudet för utlänningar.

ARTIKELN HANDLAR OM