Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Störningar i mobilnätet

Mobiltelefonin nere i hela landet under kvällen – inte helt avhjälpt förrän vid midnatt

Telias mobilnät låg under fredagseftermiddagen och kvällen nere i stora delar av landet.

– Det är ett mycket allvarligt fel, säger Anders Johansson, chef på avdelningen för nätsäkerhet på Post- och telestyrelsen, PTS.

Vid 20-tiden fungerade 3G och delar av GSM-nätet, men helt avhjälpt kommer felet inte vara förrän tidigast runt midnatt.

Enligt Telias presschef Jan Sjöberg ska det röra sig om något slags tekniskt fel i det centrala nätverket.

– Felsökningen pågår fortfarande, men vi arbetar också med att skapa stabilitet i nätverket när det nu kommer igång igen, säger Sjöberg vid 20.30-tiden.

Felet som uppstod vid 15-tiden drabbade både GSM- och 3G-nätet. Det troddes först bara ta fyra timmar att avhjälpa felet, men det visade sig vara en glädjeprognos. Även om nätverket fungerade hjälpligt några timmar senare beräknades felen inte vara helt avhjälpta förrän vid midnatt.

Timslång kö

Från Telias sida kämpade man febrilt inte bara med att avhjälpa felet, utan också med att nå ut med information. Sveriges Radio ombads gå ut med information i sina sändningar. Enligt flera läsare var kön till kundtjänst timslång och belastningen på Telias hemsida gjorde den mycket trög.

På tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen hade man fått viss information från Telia.

– Vi har fått veta att de har problem över hela landet, säger Anders Johansson, chef på avdelningen för nätsäkerhet på PTS.

Hur allvarligt är felet?

– Om det stämmer att man inte kan ringa och inte kan ringa 112 så är det väldigt illa. Det är också väldigt ovanligt med så här stora fel som drabbar hela landet.

Vad kan felet tänkas bero på?

– Enkelt uttryckt finns det två, tre vanliga orsaker till störningar i telefonnätet. Det vanliga är att man av misstag gräver av en kabel, eller att vädret slår ut stationer och nät. Men ett allt vanligare fel nuförtiden jämfört med för tio år sedan är att man uppdatera programvaran i systemet och då gör någon miss. Nu vet jag inte om det är detta som har skett men det låter ju som att det kan vara så, säger Anders Johansson.

Som tillsynsmyndighet kommer PTS noga att följa upp felet i Telias nät.

– Det är viktigt för att se om operatören kan göra någonting bättre och annorlunda nästa gång det uppstår ett fel.

Även Tele2:s kunder är drabbade:

– Våra 3G-kunder kan inte ringa till Teliakunder eftersom vi delar nät med Telia, säger Pernilla Oldmark, informationschef på Tele2, till DN.se.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet