Skolorna kan ha varit fuskbyggda

De ansvariga riskerar lagens strängaste straff

Foto: REUTERS
I rasmassorna efter grundskolan i Mianzhu i Sichuanprovinsen ligger barnens skolväskor kvar.
NYHETER

Nära 7 000 skolor kollapsade i jordbävningen i Kina och nu har myndigheterna beordrats att ta reda på om byggfusk kan ligga bakom.

De ansvariga riskerar att straffas hårt, uppger landets utbildningsministerium.

Foto: AP
Många kinesiska familjer har förlorat sitt enda barn.

Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua uppger på fredagen att det kommer att ske en omfattande undersökning för att reda ut varför just så många skolor raserades i jordbävningen.

Misstankar om korruption och byggfusk ligger bakom undersökningen.

”Utan nåd”

Bland de hundratusentals byggnader som har raserats i provinsen Sichuan beräknas 6 898 skolor ha förstörts fullståndigt. Skalvet inträffade vid tvåtiden på eftermiddagen då många elever hade lektion eller sov middag. Tusentals av dödsoffren är elever, lärare och skolpersonal.

För många av de drabbade familjerna är förlusten av barnen extra hårt eftersom man i Kina i allmänhet inte tillåts ha mer än ett barn per familj, skriver Xinhua.

– Om det finns kvalitetsproblem med våra skolbyggnader så kommer vi att ta itu med de ansvariga hårt och utan nåd. Vi kommer att ge allmänheten tillfredställande svar på deras frågor, säger Han Jin, talesman på utbildningsministeriet till Xinhua.

Beklagar sorgen

Han uttryckte ditt djupaste deltagande.

– Vi beklagar sorgen för de lärare och elever som förlorade sina värdefulla liv i jordskalvet.

Ansvaret för utredningarna ligger på de lokala myndigheterna.

Bara i fyra raserade skolor nära epicentrum i Sichuan begravdes över 2 000 barn. I en av skolorna, en sexvåningsbyggad där barn i mellanstadieåldern studerade, begravdes minst 1 000 barn och lärare. Kvar av skolan fanns bara en hög med rasmassor, cirka två meter hög. Ytterligare 900 barn saknades efter att en skola i Juyuan rasat ihop. Och 200 begravdes när två skolor i Hanwang förstördes.