Bilderna före och efter katastrofen

Förödelsen i staden Beichuan är total – från idyll till månlandskap på tio sekunder

1 av 4 | Foto: XINHUANET
Före Beichuan före jordbävningskatastrofen.
NYHETER

”Staden skadade i tio sekunder. Jorden skalv, och fönstren och dörrarna slog”.

Så berättar ett ögonvittne om jordbävningen i Kina som kan ha skördat så många som 50 000 dödsoffer.

Bilderna visar en del av staden Beichuan, som den såg ut innan jordbävningen och hur den ser ut i dag.

Rasade hus

Förödelsen är total. Beichuan i provinsen Sichuan är ett av de omrråden som drababts värst av jordbävningen som mätte 7,9 på Richterskalan. Många flervåningshus har rasat ihop över människorna. Bara ruiner återstår av skolor, sjukhus och bostäder.

På satellitbilder, som myndigheter i Taiwan har delat med sig till kinesiska myndigheter för at thjälpa till med räddningsarbetet, ser man att även stora områden runt om kring Beichuan har drabbats. Enorma jordskred har totalt förändrat landskapet och försört vägar och tillfartsleder, något som ytterligare försvårar räddningsarbetet.

Dödssiffran räknas upp

På torsdagen kom uppgifter från kinesiska myndigheter att över 50 000 människor kan ha dött i katastrofen. Samtidigt räknades den officiella dödssiffran upp till 19 509.

Under gårdagen skickades tusentals soldater i hast till Zipingpudammen uppströms staden Dujiangyan då man hade upptäckt ”extremt farliga sprickor” i dammens konstruktion. Men efter en inspektion kunde experter konstatera att dammen är ”stabil och säker”. Reparationsarbeten pågår dock i dag.