Flygplanskapare anställd på Heathrow

Jobbade på British Airways kontor

NYHETER

Han var före detta kapare – och anställd på Heathrow.

Den uppdagade säkerhetsskandalen skakar Storbritannien.

Aldrig förr har arbetet för säkra flygplatser varit så intensivt. Trots det verkar resenärerna knappast kunna känna sig helt trygga.

Medan passagerarna tvingas genomlida många och långa säkerhetskontroller så arbetade en före detta flygplanskapare på British Airways kontor på Heathrow. Det uppger politiken.dk.

180 personer i gisslan

Mannen, en 34-åring från Afghanistan, kapade år 2000 ett inrikesflyg i hemlandet som han tillsammans med sina kumpaner tvingade att styra mot London. Efter åtskilliga landningar i Asien och Ryssland – med 180 passagerare som gisslan – överlämnade sig kaparna till brittiska myndigheter.

Då hade de kontrollerat planet under fyra hela dygn.

Mannen dömdes till 30 månaders fängelse för sitt brott, men en appellationsdomstol slog samtidigt fast att männen inte kunde utvisas ur landet.

Tillgång till säkra områden

Väl ute igen var han således fri att göra som han ville.

Och det var inte förrän polisen stoppade en bil vid en av Heathrows terminaler som de hittade den dömde kaparen bakom ratten.

Han hade då – fullt legitimt – haft tillgång till så kallade säkra områden på flygplatsen.

Politisk turbulens

34-åringen är nu frihetsberövad – på grund av ett brottmål.

Affären har väckt stor uppståndelse i Storbritannien och oppositionen har passat på att skylla den bristande säkerheten på regeringen. Krav på en översyn av samtliga anställda på flygplatser har rests.

ARTIKELN HANDLAR OM