Fortsatta problem efter snöchocken

NYHETER

Snöovädret som plötsligt slog till i lördags fortsatte att orsaka problem natten till söndagen. Flera trafikolyckor inträffade när bilar med sommardäck kanade av glashala vägar i Falun-Borlänge-området.

– Men det har inte varit några olyckor med personskador, säger Christer Nelefelt, vakthavande polisbefäl i Dalarna.

Poliser som var ute i radiobilar i området på natten slog larm om blixthalkan. Därefter kontaktade man Vägverket för att få hjälp.

”Ut och ploga”

– Vi vill att de ska ge sig ut och ploga eftersom det även har kommit ganska mycket snö mellan Falun och Borlänge, säger Nelefelt.

Det fanns däremot inga rapporterade trafikolyckor kring sjön Siljan, där ett snötäcke på 25 centimeter lade sig över trakten på lördagen. Enligt jourhavande meteorologen Arne Hagmarker på SMHI noterades hela 38 centimeter snö vid en av Vägverkets mätstationer i Dalarna.

Fortsatt snöfall i natt

Natten till söndagen fortsatte snön att falla i Gästrikland, Hälsingland och södra Dalarna. Vid två-tiden på natten hade det drygt två decimeter tjocka snötäcket plussats på med uppskattningsvis fem centimeter vid SMHI:s mätstation Stora Spånsberget i Dalarna.

– Men det är ett måttligt snöfall som drar sig österut, ut över Östersjön, berättar Hagmarker. Han räknar med att snön ska börja smälta på eftermiddagen, när temperaturerna klättrat över nattens noteringar nära nollstrecket.

På söndagsmorgonen hade den mesta snön försvunnit och temperaturen hade stigit till 4 plus grader, enligt polisen i Dalarna.

–  Vi har inte haft några problem på morgonen, det var en del avåkningar i natt men inga personskador, säger vakthavande polis i Dalarna.