Anställda surfar en timme om dagen

NYHETER

Anställda surfar i snitt en timme om dagen.

Företagen förlorar massor av pengar på privat nätsurfande.

Computer Sweden har låtit ett webbanalysföretag titta närmare på hur anställda använder internet under arbetstid. Bank- och finanssidor är populära, liksom resesajter. 95 procent av dem som surfar in på bank- och finans­sidor från sin jobbdator går till privatrelaterade tjänster.

För resesajter är samma siffra 90 procent.

10 miljoner

För fyra år sedan surfade anställda bort två timmar i veckan. Enligt en undersökning säger it-chefer på små och medelstora företag i Europa att de anställda lägger i snitt 48 minuter per dag på privat surfning.

För ett företag med 200 anställda skulle denna privatsurfning kosta omkring 10 miljoner kronor varje år, skriver Computer Sweden.

Inte ett problem

På Nordea, med 10 000 personer anställda i Sverige och 35 000 totalt, har det privata surfandet hittills inte uppfattats som ett problem.

– Det är upp till varje chef inom Nordea att sätta gränser. Vi har allmänna etisk-moraliska principer, till exempel inga nakna damer, men det är okej att använda internet som ett arbetsredskap och där skiljer det sig mellan avdelningarna, säger presschefen Anders Edlund till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM