Den värnpliktige soldaten avliden

Övade stridsskjutning med Amf 1

NYHETER

Soldaten som under tisdagen skottskadades har avlidit, uppger Försvarsmakten.

19-årige Martin Johansson träffades när en stridsbåt skulle stoppa en segelbåt som var på väg in i riskområdet för skjutövningen i Stockholms skärgård.

Olyckan inträffade kvart över tre på eftermiddagen när Amfibieregementet i Berga hade en skjutövning kring Utö skjutfält.

Enligt Försvarsmakten upptäcktes att en segelbåt var på väg in i riskområdet för övningen och en stridsbåt gick ut för att stoppa den.

Träffad i magen

Samtidigt kontaktade övningsledaren stridsbåten för att meddela att den var i riskzonen.

En kort stund senare kom beskedet om att en värnpliktig ombord på stridsbåten träffats av ett skott.

– Han blev träffad i magen, säger Marie Tisäter vid Försvarsmaktens informationsstab.

Kulan gick ut i höjd med skulderbladen. Enligt vakthavande befäl vid Amfibieregementet var soldaten allvarligt skadad när ambulanshelikoptern lyfte från olycksplatsen.

Helikopter

Soldaten fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna, men hans liv gick inte att rädda.

– Det som har inträffat är oerhört tragiskt och våra tankar går till anhöriga och vänner. Vi erbjuder nu familjen krisstöd för att hantera sorgen, säger överste Jonas Olsson, chefen för Amfibieregementet, i ett uttalande på Försvarsmaktens hemsida.

Mannens anhöriga är underrättade.

– Polisen har tillsatt en brottsplatsutredning, så vi får väl avvakta och se vad de kommer fram till, säger Tisäter.

Under tisdagskvällen har polisens tekniker undersökt platsen och hört vittnen. En förundersökning om brott har inletts men rubriceringen är ännu inte fastställt. Händelsen behandlas som en arbetsplatsolycka.

– Vi måste först utreda vad som har hänt. Därefter får man se om det är någon som kan läggas till last för det här, säger Christer Holmer, stationsbefäl vid Handenpolisen, till TT.