Forsmark höjer inte säkerheten

Inte heller Ringhals utökar säkerheten

NYHETER

På Forsmarks kärnkraftverk höjs inte säkerheten utöver den som redan finns vid anläggningen.

– Vi har en hög nivå för att kunna hantera sådana här händelser och hotbilder, säger Claes-Inge Andersson, informationschef på Forsmark.

– Vårt säkerhetssystem är i full drift dygnet runt året runt, och den utrustning som personalen måste passera genom detekterar den här typen av sprängämnen. säger han.

Andersson understryker att verket regelmässigt kontrollerar all personer, oavsett om de är underleverantörer, entreprenörer eller egna anställda.

– Vi följer nu utvecklingen och ser vad som kommer fram, säger han.

Oroande

Inte heller på Ringhals kärnkraftverk höjs säkerheten utöver den som redan finns vid anläggningen.

– Säkerheten på kärnkraftverket är fullgod och de åtgärder vi gör baseras på att vi följer vad som händer i omvärlden och följer med vad gäller hot, säger informationschefen Torsten Bohl.

Men han är bekymrad över att två personer anhållits, misstänkta för förberedelse till sabotage vid Oskarshamnsverket.

– Om de uppgifter som kommit fram konfirmeras att det skulle vara sabotage, är det mycket oroande, säger Torsten Bohl.

Enligt Bohl har Ringhals samma rutiner som övriga kärnkraftverk. De är delvis nya för i år, efter skärpta säkerhetskrav från Kärnkraftinspektionen för att förhindra intrång och sabotage.

– Det har pågått ett kontinuerligt stort säkerhetsarbete vid alla kärnkraftverk de senaste två åren, säger han.

”Säkerheten aldrig hotad”

Vid kärnkraftverket i Oskarshamn meddelar man att säkerhetsrutinerna fungerar.

– Vi kan konstatera att våra säkerhetsrutiner fungerar, kommenterar VD Lars Thuring i ett pressmeddelande. Vår samverkan med polisen har också fungerat mycket bra i den här frågan. Avspärrningar för personsäkerheten har upprättats i samförstånd. Polisen kommer under onsdagen att utreda såväl den påse som strykprovet tagits på som den omhändertagna personen.

– Vår gemensamma bedömning är dock att reaktorsäkerheten aldrig varit hotad, säger Lars Thuring. Vi vidtar givetvis ändå alla nödvändiga åtgärder för att verifiera detta.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM