”Misstankarna har stärkts”

Misstänkt påse sönderskjuten

Foto: SCANPIX
Polisens bombgrupp från Malmö anlände till Simpevarp vid 16-tiden.
NYHETER

Misstankarna mot de bägge anhållna männen har stärkts under dagen, säger Kalmarpolisens informationschef Sven-Erik Karlsson.

De är dock fortfarande bara skäligen misstänkta.

Vid 17-tiden sköt polisen sönder den påse där man först hittade spår av sprängmedel.

De båda anhållna männen har än så länge avstått från att anlita advokater.

– De har erbjudits det, men inte ansett sig behöva det i nuläget. Det kan komma att ändras om tiden går, men de verkar var inställda på att spendera natten hos oss, säger säger Sven-Erik Karlsson, informationschef hos polisen i Kalmar.

TT: Kan fler vara inblandade i det här?

– Det finns inget i nuläget som tyder på det. Det är fler personer som har varit hörda under dagen.

De bägge anhållna männen är arbetskamrater och jobbade med underhållsarbete inne på kärnkraftverket.

– En av dem är känd av polisen sedan tidigare.

Fanns på hans händer

Det var strax innan klockan 8 i morse som en av dem, en svetsare, ertappades i säkerhetskontrollen på kärnkraftsverket i Oskarshamn med ett högexplosivt ämne på sig. Ämnet fanns på mannens händer och på en påse.

I inpasseringen togs ett rutinmässigt strykprov på en påse som svetsaren hade med sig och där hittades spår av spängämnet.

Enligt uppgifter till TT handlar det om ett ämne som förkortas TATP som inte ska vara nödvändigt för svetsaren att ha med sig.

Underhållsarbetare

– Mannen fördes till Kalmar där han hördes, säger Sven-Erik Karlsson.

Svetsaren och en annan man anhölls senare. Männen är födda 1964 och 1955. De är inte anställda av OKG, utan av en entreprenör och arbetade med underhållsarbete.

Kammaråklagare Gunilla Öhlin beslutade om anhållandena efter händelserna vid kärnkraftverket.

– Jag har inga kommentarer i ärendet, säger kammaråklagare Gunilla Öhlin.

FAKTA

Hot mot kärnkraftverk

Det har tidigare förekommit hot, intrång och skadegörelse vid svenska kärnkraftverk, men inget som liknar det misstänkta sabotaget vid Oskarshamns kärnkraftverk.

För några veckor sedan upptäcktes att fem sex brandsläckare inne i Oskarshamns tredje reaktor saboterats. Säkerhetssprintarna hade dragits ut, vilket kunde ha inneburit att brandsläckarna inte fungerade vid en eventuell brand.

För drygt ett år sedan riktades ett bombhot mot Forsmark. Men någon bomb hittades aldrig och polisen fann ingen misstänkt för hotet.

I mitten av 1980-talet hittades en kraftig sprängladdning nära ställverket utanför Ringhals. Den desarmerades men ingen misstänkt kunde kopplas till händelsen.

Greenpeaceaktivister har vid ett antal tillfällen tagit sig in i svenska kärnkraftverk, i mars 1999 i Barsebäckverket, i april 1996 i Ringhals kärnkraftverk, i december 1992 i Barsebäcksverket och november 1986 i Ringhals. (TT)