Klipp till – med vin

Frisersalong i Sundsvall bjuder kunder på alkohol

Foto: kai rehn
SALONGSBERUSADE? Nej, på Klippcenter i Jönköping har man inte börjat bjuda kunderna på vin – ännu. Men inför bröllop händer det att tärnor eller andra närstående har med sig ”överraskningskorgar”, säger frisörerna Lotta S Malm och Annelie Nilsson.
NYHETER

Får det lov att vara ett glas bubbel eller rött?

Va? Här hos frissan?

Kan det vara lagligt?

Svar: ja.

Frågorna har ställts på sin spets i Sundsvall. Där har vän av ordning vänt sig till kommunen och klagat över att en frisersalong i staden bjudit sina kunder på vin och champagne. Servicen har ingått i ett så kallat brudpaket.

Också socialnämnden har rest ragg. Börje Bengtsson, vice ordförande i nämnden, säger till tidningen Dagbladet att man ser allvarligt på salongens tilltag:

– Det är offentlig miljö och inte ett slutet sällskap. En restaurang kan få alkoholtillstånd, det kan inte en frisersalong.

Lusläser lagen

Lite för hastig slutsats, om man lusläser lagen. Och särskilt studerar sjätte kapitlet.

Stefan Carlsson, informatör vid polisen i Jönköping:

– Om serveringen sker utan vinstintresse vid enstaka tillfällen till i förväg bestämda personer föreligger inget hinder.

Så frissan får alltså bjuda bruden och hennes sällskap på alkoholhaltigt i glasen?

– Ja, så kan man absolut tolka lagen.

Återhållsamma

En minienkät i frisörbranschen pekar på att de flesta salonger är återhållsamma med bjudvin. Däremot är det vanligt att brudsällskapen själva har med sig överraskningskorgar.

Förgyller ceremonin

– Ja, det händer ganska ofta att tärnor eller andra närstående vill förgylla ceremonin kring bruden här hos oss, säger frisörerna Lotta S Malm och Annelie Nilsson på Klippcenter i Jönköping.

– Kan handla om möhippor eller liknande också. Ett glas bubbel eller vin höjer stämningen redan under förberedelserna. Man minglar och har trevligt en liten stund innan den riktiga festen börjar.

– Skål och lycka till på den stora dagen, liksom.