Ridläraren häktad för våldtäkt

Förgrep sig på minderåriga flickor

NYHETER

Han var flickornas favorit.

Den prisbelönte ryttaren, instruktören på den anrika ridskolan, han som visste allt om deras hästar.

Sen kom våldtäkterna.

Han är välkänd inom svensk ridsport. 32-åringen har tävlat för flera klubbar och har på senare år har han frilansat som ridinstruktör i Stockholmsområdet.

– Han har lärt oss väldigt mycket och vi såg honom som en vän. Han är jätteduktig, säger en 14-årig flicka, kompis till offren, som vi intervjuar med föräldrarnas godkännande.

Pågått i månader

32-åringen var hennes, och flera andra unga flickors, förebild och tränare på klubben.

Övergreppen ska ha pågått i månader. Mellan oktober förra året och fram till förra veckan ska han ha våldtagit de två flickorna i en fastighet i närheten av skolan och på andra adresser i Stockholm.

Mannen häktades i helgen – misstänkt för våldtäkt mot barn.

– Han medger sexuellt utnyttjande men förnekar i övrigt, säger mannens advokat.

Kritisk mamma

Aftonbladet pratade i går med flera föräldrar som har barn på skolan. De flesta vill inte lägga någon skuld på ridskolan, utan ser det som olyckliga omständigheter.

En annan förälder, en mamma, är mer kritisk:

– Med det skyhöga priset vi betalar kan man förvänta sig mer koll på personalen.

32-åringen umgicks ofta med de yngre flickorna på skolan. Att han hade närmare kontakt med de två offren var också känt, åtminstone bland eleverna.

– Alla visste att de träffades utanför skolan, men vi trodde inte att det handlade om våldtäkter, säger en elev.

När klubbledningen fick kännedom om mannens kontakter med flickorna kontaktade de, enligt ridskolechefen, genast polisen.

FAKTA

De dömdes för att ha utnyttjat barnen

Hockeydomare. Då 42-årig hockeydomare i Stockholmsområdet. Utsatte en 15-årig hockeyspelare för sexuella övergrepp 2006. Dömdes för våldtäkt, sexuellt ofredande och grovt barnpornografibrott.

Ridlärare. En då 66-årig manlig ridlärare som 2006 dömdes för ett trettiotal samlag med en minderårig flicka. Allt skedde i stallet. Dömdes för våldtäkt, sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande.

Idrottsledare. 50-årig man, idrottsledare i Malmö, som dömdes till fem års fängelse för sexuella övergrepp mot flickor mellan 13 och 15 år. Dömdes i mars i år och har överklagat. Samtidigt har det nu kommit nya misstankar mot honom.

Idrottsledare. Mannen, från Stockholm, dömdes i april i hovrätten för våldtäkt på en 13-årig flicka. Samt för sexuellt ofredande av en annan flicka. Våldtäkten ägde rum i mannens bil sedan han skjutsat sitt eget barn till träningen.

Idrottsledare. Man i 40-årsåldern som fick sin slutliga dom i Högsta domstolen i mars 2007. Han dömdes för bland annat våldtäkt och sexuellt utnyttjande av två 14-åriga flickor som han var ledare för i ett idrotts-lag i Mölndal.