Oskarshamn saknar bombkontroll

Slump att männen stoppades

NYHETER

Kärnkraftverket i Oskarshamn är det enda i Sverige som inte har permanent utrustning för att hitta sprängmedel vid inpasseringar.

I stället var det vid ett slumpmässigt stickprov som två män med sprängämnet triacetontriperoxid (TATP) kunde stoppas när de var på väg in verket på onsdagen.

Reglerna om att alla inpasserande måste kontrolleras infördes den 1 januari i år. Men OKG som äger kärnkraftsverket har begärt uppskov med att skaffa den nödvändiga utrustningen till 2010, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Tvingas betala böter

Statens kärnkraftsinspektion (SKI) accepterade dock inte dröjsmålet och har belagt OKG med ett vite på en miljon kronor om utrustningen inte är på plats senast den 15 december i år.

– De övriga kärnkraftsverken har i dag fullständiga säkerhetskontroller så där finns inga undantag från reglerna, säger Stig Isaksson på SKI till Ekot.

De två männen som greps med rester av sprängämnet på en påse är anhållna, misstänkta för förberedelse till sabotage. Under torsdagen ska åklagare ta ställning till om de ska släppas på fri fot eller hållas i fortsatt förvar.

Genomsökning pågår

Genomsökningen av reaktor 2 vid kärnkraftsverket i Oskarshamn avslutades strax före midnatt, natten till torsdagen, utan att polisens bombhundar hittade några spår av sprängämnen.

– De hittade ingenting, säger OKG:s informationschef Anders Österberg till TT.

Utvädringen av reaktor 1 pågick på torsdagsmorgonen för att hundarna ska kunna börja leta där också.

– Vi räknar med att avsökningen kan starta sent i eftermiddag och vara klar i kväll. Hittar man inga rester av sprängämnen där heller så får vi i samråd med polisen fatta beslut om att starta reaktorn, sade OKG:s informationschef Anders Österberg till TT.

Om polisen anser att det inte finns något hot mot kärnkraftverket, finns heller inget som hindrar att reaktorn körs i gång.

TT