Ene mannen dömd för narkotikabrott

Dömdes nyligen för narkotikabrott och misshandel – ”OKG:s ansvar vem man släpper in”

NYHETER

En av de båda män som suttit anhållna är relativt nyligen dömd för brott.

Enligt Svenska Dagbladets nätsida gäller det bland annat narkotikabrott och misshandel. Nu ska SKI granska hur han ändå kunde få komma in och arbeta på kärnkraftverket.

– Enligt våra föreskrifter så ska verket se till att man har lämplig personal. Har man brottsdomar på sig så är det inte okej, säger Anders Bredfell, pressekreterare på SKI, till TT.

Diskussion

SKI tänker nu inleda en diskussion med OKG och polisen om hur det kan komma sig att en brottsdömd ändå blir anlitad. Normalt är det säkerhetspolisen som utför kontrollen genom att söka i sina register. Enligt Svenska kraftnät, som hanterar uppgifterna för OKG:s räkning, kom uppgifterna om den här mannens brottsbelastning inte fram vid personkontrollen.

– Registerutdraget visade ingenting, säger kommunikationschefen Malin Werner på Svenska kraftnät till SvD.

OKG:s ansvar

Anders Bredfell säger att SKI hittills levt i tron att utdrag ur polisregister är en bra kontrollmetod. Men SKI understryker att det till sist ändå är den som driver ett kärnkraftverk, i det här fallet OKG, som har ansvaret för vem man släpper in.

– Vi ger OKG tillstånd till driften och då är det också OKG som måste uppfylla villkoren för tillståndet. Därför är det också OKG som vi får ta i örat när det brister, säger Bredfell.

TT