OKG kan ha brutit mot reglerna

Brottsdömda ska inte få arbeta på kärnkraftverk

1 av 3 | Foto: SCANPIX
Polisens bombgrupp anländer till kärnkraftverket i Simpevarp norr om Oskarshamn.
NYHETER

Personer dömda för brott ska inte få arbeta på svenska kärnkraftverk enligt de föreskrifter som kraftbolagen måste följa.

Ändå fick brottsdömde 53-åringen, som misstänks för förberedelse till sabotage, anställning på Oskarshamns kärnkraftverk.

– Det känns minst sagt svajigt, säger Anders Bredfell, pressekreterare på SKI, till SvD.se.

En av de båda män som suttit anhållna är relativt nyligen dömd för brott. Enligt Svenska Dagbladets nätsida gäller det bland annat narkotikabrott och misshandel. Nu ska SKI granska hur han ändå kunde få komma in och arbeta på kärnkraftverket.

– Enligt våra föreskrifter så ska verket se till att man har lämplig personal. Har man brottsdomar på sig så är det inte okej, säger Anders Bredfell, pressekreterare på SKI, till TT.

De båda männen är enligt OKG:s presstalesman Roger Bergman tills vidare avstängda från arbetet i Oskarshamnsverkets andra reaktor.

Säpo

SKI tänker nu inleda en diskussion med Oskarshamns kärnkraftverk och polisen om hur det kan komma sig att en brottsdömd ändå blir anlitad. Normalt är det säkerhetspolisen som utför kontrollen genom att söka i sina register.

Som aftonbladet.se. tidigare skrivit görs kontrollen via Svenska kraftnät av Säkerhetspolisen, Säpo. Den som ska anställas kontrolleras mot belastningsregistret, misstankeregistret och Säpo-registret.

Personkontroll

Uppgifterna om den här mannens brottsbelastning kom inte fram vid personkontrollen.

– Registerutdraget visade ingenting, säger kommunikationschefen Malin Werner på Svenska kraftnät till SvD.

Anders Bredfell säger att SKI hittills levt i tron att utdrag ur polisregister är en bra kontrollmetod. Men SKI understryker att det till sist ändå är den som driver ett kärnkraftverk, i det här fallet OKG, som har ansvaret för vem man släpper in.

– Vi ger OKG tillstånd till driften och då är det också OKG som måste uppfylla villkoren för tillståndet. Därför är det också OKG som vi får ta i örat när det brister, säger Bredfell.

Höjd säkerhet

OKG trappar med anledning av gårdagens fynd upp säkerhetskontrollerna vid inpassering till verkets anläggningar, berättar bolagets vd Lars Thuring.

– Vi har redan tagit beslut om att vi kommer att förstärka inpasseringskontrollerna. Och vi har redan förstärkt dem till OKG och till de olika anläggningarna, säger han.

– Det är mer och fördjupade kontroller av egna anställda och entreprenörer innan man får tillträde till stationerna.

Exakt hur stor andel som slumpmässigt kontrolleras vid inpasseringen nu jämfört med före onsdagens fynd vill Thuring dock inte berätta.

– Vi vill inte underlätta för våra objudna gäster att ta sig in.

– Senare i år, senast den 15 december ska samtliga inpasserande kontrolleras. Denna upptrappning, som konkret innebär fler vakter vid inpasseringen och ny utrustning, kommer snabbas på nu, aktiviteter de haft för sig tidigare. Där har vi inte sett några sådana aktiviteter.