Arbetet stoppat efter broraset

NYHETER

Allt arbete har stoppats vid bygget av järnvägsbron över Älandsfjärden efter rasolyckan där två personer omkom och tre personer skadades.

– En sådan här olycka där två personer omkommer och flera skadas är oerhört tungt för oss alla. Under dagen har vi med hjälp av psykologer och andra tagit hand om vår personal. Det här är en relativt liten arbetsplats med ett 40-tal personer där alla har nära relationer till varandra, säger byggbolaget Skanskas vd Leif Strid.

När arbetet startade på torsdagsmorgonen dagen efter olyckan samlades alla anställda vid bygget till en minnesstund vid Älandsfjärdens strand, en bit från olycksplatsen. Tillsammans sjöng de Blott en dag i sänder och lyssnade på prästen Christina Grönroos ord.

Beprövad metod

– Det var en mycket känslosam stund. Det känns väldigt tungt för oss alla och våra tankar går till de omkomnas anhöriga och till dem som skadats vid olyckan, säger Leif Strid.

Allt arbete med brobygget på Ådalsbanan norr om Härnösand har stoppats tills vidare.

– Vi vill ha klarhet i vad som orsakat olyckan innan arbetet återupptas, säger Leif Strid.

Byggbolaget Skanskas ledning uppger att det var en konventionell och väl beprövad gjutmetod som användes vid brobygget.

– Vi har inte råkat ut för någon liknande olycka och har inte kunskap om att något liknande inträffat hos något annat bolag, säger Leif Strid.

Utredning har inletts

Polisens tekniker har dokumenterat olycksplatsen och lämnar nu över sina uppgifter till Arbetsmiljöverkets inspektörer som ska utreda olyckan.

– Vår uppgift är att tillsammans med arbetsgivaren försöka ta reda på vad som har hänt. Det handlar om en omfattande teknisk undersökning, men också en granskning av om alla regler och bestämmelser har följts. Arbete på hög höjd är ju väldigt riskabelt och här handlar det ju om ett fall på 20 meter till marken, säger Gunnel Crona, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Resultatet av undersökningen kommer att lämnas över till åklagare, vilket alltid sker när någon omkommit i en arbetsplatsolycka.

Ove Byström/TT