Jesus – hemmets nya stilikon

Kors i taket! Nu tar de andliga ledarna plats i vardagsrummet – i plast och glitter

1 av 3 | Foto: Foto: OLA AXMAN
jesus i badrummet I Mathilda Haarlas badrum får tandborstarna samsas med Jesus om utrymmet. ”Jag har alltid älskat ikoner – inte för att jag är religiös, utan för att det är vackert, säger hon.
NYHETER

Glittriga Jesusfigurer ligger i tiden – religiös kitsch säljer som aldrig förr.

– I dag vill folk gärna ta ut svängarna ordentligt när det gäller inredning, säger kitschfantasten Mathilda Haarla, 27.

Jesusvykort. Rosa madonnabilder. Små, tjocka buddhor. Den religiösa kitschen har klivit in i våra hem för att stanna.

– Religioner är stort och andligheten ökar. Fler människor söker efter andlighet, men inte på samma sätt som tidigare, det syns också i inredningen, säger Annika Burman på företaget Kitsch Sweden.

Sedan ungefär

ett decennium är

det inte längre fult att ha en 3D-

jesusfigur på väggen eller en buddha i plysch i soffan.

Symboliserar tro och hopp

– Trots att jag inte själv tror på någon högre makt förmedlar inredningsdetaljerna en slags trygghetskänsla och förankring. Att de också symboliserar tro och hopp för många människor är ju heller inte så tokigt, säger Per Wickander på kitschbutiken Coctail i Stockholm.

Han och de andra ekumeniska kitschförsäljarna bekräftar att kunderna sällan blir upprörda över att religiösa figurer blivit kommersiella.

– Några få gånger har kunder haft åsikter om att man inte ska slå mynt på religiösa ikoner, men för det mesta är folk väldigt uppskattande, säger Per Wickander.

”En livsstil – ingen trend”

Josephine Flatebö är själv kristen och designar egna t-shirts med kristna tryck i egna företaget Flatebö design.

– Jag tror att just det här inredningsintresset kommer av det mer öppna sökandet efter en Gud. Jesus i form av ikoner, tavlor och statyer har ju funnits hur länge som helst och det är kul att det har hittat in i folkhemmet. För oss kristna är de här inredningsdetaljerna däremot mer en livsstil än en trend.

FAKTA

Mathilda Haarla, 27 år, Stockholm: "Jag älskar kitsch och har flippat ur totalt"

”Jag älskar kitsch! I mitt hem har jag skapat en slags harmoni; jag har flippat ut totalt i badrummet med plastblommor, fåglar och buddhor i rosa – men i vardagsrummet är det helt vitt.

Buddhistiska saker känns inne att ha hemma. De anses skapa harmoni medan det kristna fortfarande kan vara mer laddat om man har det utan att vara troende. Många börjar tröttna på det enkla, vita, avskalade och man vill ha föremål omkring sig som står för något.

Jag har alltid älskat ikoner och brukade rita Jesus och Maria redan när jag var liten. Nu har jag gått konstskola och pluggat konsthistoria, mest för att jag älskar religiösa symboler och kristen konst. Inte för att jag är religiös själv utan för att jag tycker att det är vackert. p

Min absoluta inredningsfavorit är min trasiga guld-Jesus på korset från Mallorca. Den är så overkill med sitt strass och sin snäcka – jag älskar det.”

11 prylar för ett kitschigare hem

1

Tennkors, 780–2 990 kronor beroende på storlek, Kaya.

2

Kapsyl-kors med ikoner, 690 kronor. Finns även med dödskallar (se ovan), Coctail.

3

Rosa Munk, 229 kronor, Handladesign.se.

4

Plastknopp med Jesus piffar till ditt gamla skåp, 98 kronor, Coctail.

5

Armband i trä med jesusbilder, kostar 75 kronor, Coctail.

6

Pryd bilen med Jesus, detta krucifix har sugpropp, 120 kronor, Coctail.

7

Maria-sparbössa i sammet, 225 kronor, Kitsch.se.

8

Skärp i tyg med jungfru Maria på spännet, 599 kronor, Coctail.

9

Madonna-statyett i plast, 125 kronor, Coctail.

10

Knubbig buddha i form av ett stearinljus, 125 kronor, Coctail.

11

Buddhastaty, 50 cm, 2 995 kronor, Cazami.

Köpställen: Coctail: 08–642 07 40, Cazami: 08–644 12 70, Handladesign: www.handladesign.se, Kaya: 08–668 21 11, Kitsch: www.kitsch.se.

Är det okej att inreda med Jesus?

H B Hammar, 67, präst och etikkonsult, Höganäs:

JA Det är upp till dem som bor där. Det är bara roligt om människor väljer utsmyckning med religiösa motiv. Det kan ju vara allvarligare än man tror.

Roger Jarnehall, skärgårdspräst, St Annas församling:

JA Det är trevligt. Själv har jag Jesus i tavelform på väggen och på krucifix hemma. Det är meditativt och vilsamt. Ett symboliskt föremål blir levande för att man har en relation till det.

Cecilia Wikström, 42, fd arbetslivspräst, numera riksdagsledamot:

NJA Det är okej, vi lever i ett fritt land. Men jag tycker att kitsch-inredning av det slaget är meningslös, eftersom den inte är betydelsebärande. En ikon ska vara ett fönster mot himlen, en länk mellan människa och Gud.

Caroline Engvall

ARTIKELN HANDLAR OM