Burma släpper in hjälparbetare

Foto: UNICEF/AP
Internationella hjälporganisationer bedömer att 2,5 miljoner människor är i behov av akut hjälp i Burma.
NYHETER

Burmas militära ledning har gått med på att släppa in ”alla” hjälparbetare.

Det uppgav FN-chefen Ban Ki-Moon på fredagen, rapporterar Reuters.

Det är juntaledaren Than Shwe som gått med på att släppa in ”alla hjälparbetare”, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon efter ett möte med honom i huvudstaden Naypyidaw.

På frågan om beskedet var ett genombrott svarade Ban:

– Jag tror det.

2,5 miljoner i behov av hjälp

Ban Ki-Moon kom till Burma i går, torsdag, för att försöka påverka militärregimen i Burma att släppa in utländska hjälparbetare. Enligt officiella siffror är 134 000 människor döda eller saknade efter cyklonen Nargis, som slog till mot det fattiga och slutna landet i början av maj. Hjälporganisationer fruktar att antalet omkomna är mycket högre än så, och bedömer att omkring 2,5 miljoner människor är i akut behov av hjälp.

Vägrade länge

Juntan vägrade länge att släppa i utländska hjälparbetare. I måndags, över två veckor efter katastrofen, sade juntan ja till läkare och sköterskor från vissa asiatiska länder.

Than Shwe ska ha gått med på att släppa in hjälparbetare ”oavsett nationalitet”, enligt FN-chefen.

– Jag hade ett mycket bra möte med generalen och framför allt vad gäller dessa hjälparbetare. Han har intagit en ganska flexibel position i frågan, sade Ban Ki-Moon till journalister efter det drygt två timmar långa mötet.

Under den första delen av sammanträdet deltog delegationer för de båda ledarna, men under de sista 45 minuterna samtalade endast Ban och hans stabschef Vijay Nambiar med Than Shwe samt fyra andra generaler.

Juntaledaren gick också med på att låta flygplatsen i Rangoon fungera som nav för distributionen av förnödenheter.

TT-Reuters