”Sjuksköterskorna gör rätt som strejkar”

Läs hela chattet med miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand

NYHETER

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tycker att sjuksköterskorna gör rätt som strejkar för högre lön.

Det sa hon i chatten med aftonbladet.se:s läsare.

Wetterstrand avslöjade också att hon helt klart föredrar Sahlin framför Persson som samarbetspartner.

– Jag tycker att Mona har en mer öppen attityd till mycket än vad Göran Persson hade. Inte minst till att bilda koalition med miljöpartiet.

Jimmie säger: Hej Maria. Jag röstade på er i förra valet för att jag inte riktigt var säker på vem jag skulle rösta för och tänkte att miljöpartiet kan väl behöva alla röster dom kan få. Nu undrar jag, varför ska man rösta på er i nästa val? Vad har ni som sticket ut från mängden tycker du?
Maria Wetterstrand säger: Miljöpartiet är det parti som har miljöfrågorna som en grund i sin politik, och vi står upp för miljöfrågorna även när de inte är på tidningarnas förstasidor. Ska klimatpolitiken bli tillräckligt ambitiös behövs Miljöpartiet.
Malin säger: Hej! Hur är det nu riktigt med EU? Jag är en stor EU-förespråkare men tycker att mina åsikter i övrigt sammanfaller ganska väl med miljöpartiets. Kan jag rösta på er utan att vara rädd för att "min ledamot" kommer driva en Eu-fientlig linje? Utövar ni partidiciplin i den här frågan? Tack så mycket!
Maria Wetterstrand säger: Miljöpartiets nuvarande ståndpunkt är att Sverige ska lämna EU. Vi diskuterar just nu i partiet att byta linje. Oavsett resultatet av den diskussionen så kommer det att finnas många gröna som vill vara med i EU (inkl jag själv) och många som vill lämna. Det går alltså bra att rösta på Miljöpartiet oavsett uppfattning i EU-frågan.
john säger: Hej! Vad tror du är ett rimligt bensinpris för att folk ska sluta ta bilen och börja åka kommunalt/cykla osv?
Maria Wetterstrand säger: För att folk ska ställa bilen och ta kollektivtrafik och cykel behövs inte bara höjda bensinskatter. Det behövs också bättre cykelvägar, billigare och bättre kollektivtrafik. Jag tycker bensinskatten ska vara så hög att den som väljer bensin betalar de miljökostnader de orsakar - och så att förnybara drivmedel kan konkurrera.
frågande säger: Hur ser ni på de senaste opinonsmätningarna där Sverigedemokraterna är över 4% gränsen? Om dom kommer in i riksdagen, kommer ni acceptera dom som ett parti eller göra allt för att smutskasta dom?
Maria Wetterstrand säger: Vi kommer aldrig att sitta i en regering som på något sätt är beroende av stöd från Sverigedemokraterna.
Linnea säger: Hej Maria! Jag tycker du är en riktigt bra politiker och skulle gärna rösta på MP, men jag vill inte lägga en indirekt röst på vänstern. Kommer ni alltid vara "låsta" åt vänster på skalan eller kan man tänka sig att framtiden bär med sig andra alternativ?
Maria Wetterstrand säger: Vi är inget vänsterparti utan ett grönt parti. Den som lägger sin röst på Miljöpartiet ger oss förtroendet att på bästa sätt driva igenom grön politik med dem som vi bedömer ger det bästa utfallet. I dagsläget bedömer vi möjligheterna som bäst med socialdemokraterna.
erika säger: Hörde i ett debatt programm att du tycker folk ska sluta konsumera. Jag tror det är svårt att få folk att sluta köpa nya kläder, bilar, dyra handväskor. Tror du verkligen att folk kommer sluta med det?
Maria Wetterstrand säger: Att sluta konsumera är knappast realistiskt, men att dra ner på mängden vi konsumerar är samtidigt nödvändigt för att klara att minska resursanvändningen på planeten till hållbara nivåer. Jag tror att många skulle må bättre om vi minskade konsumtionshetsen.
John säger: Hej! Skrev en fråga innan chatten började. Varför inte höja skatten på stora bilar(typ stadsjeepar) som dra mer bensin än små bilar och minska skatten på bensin därigenom? Det är större sannolikhet att fler kan köpa en begnad småbil än en miljöbil. Alla kan inte punga ut 100.000 kr plus... Annars tycker jag att miljö partiet är en parti för rika människor som har dåligt samvete öve miljön.
Maria Wetterstrand säger: Jag höjer gärna skatten på stadsjeepar, men vill inte sänka på bensin. Bensinen ska ha en miljöskatt så den betalar den miljöförstöring den orsakar.
Klurifixen säger: Vad har ni för tankar kring hårdare lagstiftning för företag, för att de själva ska ta sitt ekologiska ansvar? Kommer ni ändra så att ekologiska varor blir billigare medan miljöskadliga blir dyrare? Mvh
Maria Wetterstrand säger: Vi gillar grön skatteväxling, som höjer miljöskatter och sänker skatten på arbete. Det gynnar de som tar miljöansvar och gör att miljöbättre produkter relativt sett blir billigare.
Karin säger: Hur ser du sjukvårdpersonalens strejk för att få upp sina löner
Maria Wetterstrand säger: Jag tycker sjukvårdspersonalen gör rätt i att strejka. Deras konflikt är dock inget som jag som riksdagspolitiker kan lösa.
Marcus säger: Hej Maria ! Förändringarna som skett i a-kasseförsäkringen med förhöjda avgifter och försämrade villkor och som många gånger slår mot deltidarbetarna och de lågavlönade. Hur kommer ni att arbeta för att återigen skapa en trygg a-kassa med en bra ersättning som ger möjlighet till att våga och ta chansen att byta arbete.
Maria Wetterstrand säger: Vi vill ha en allmän a-kassa som staten sköter. Den ska omfatta alla som jobbar och finansieras med skatten. Det gör att alla har en trygghet om de blir arbetslösa.
Bosse säger: Hej! Barnfamiljer i låg- och medelinkomstsegmenten på landsorten; Hur tänker sig Miljöpartiet att de ska förflytta sig, med de ponerade framtida bränslepriserna?
Maria Wetterstrand säger: Självklart kommer det finnas många som behöver bil även i framtiden. Då är det förnybara drivmedel och effektiva bilar som gäller. Den nya tekniken kommer bäst fram om det kostar att köra på bensin. Då väljer folk bättre bilar.
mats säger: heej maria tror du att samarbetet med sossarna kommer bli lättare lr smidigare med mona som parti ledare är ni närmare sossarna med mona som ledare
Maria Wetterstrand säger: Jag tycker att Mona har en mer öppen attityd till mycket än vad Göran Persson hade. Inte minst till att bilda koalition med Miljöpartiet.
Tallen säger: Varför vill ni sänka arbetstiden för småbarnsföräldrar?
Maria Wetterstrand säger: Många med små barn har svårt att hinna med livet och jobbet utan stress. Därför vill vi ge 2500 kronor i stöd till kortare arbetstid (75 procents arbetstid), så att de som har barn under 3 år kan jobba lite mindre och ändå klara sig ekonomiskt.
hej säger: Hur tycker du moderaterna har skött sitt ledarskap så här långt, vad har dom gjort bra i dina ögon?
Maria Wetterstrand säger: Jag gillar att de vill få arbetsförmedlingen att jobba mer utifrån individens egna behov. De har ju också höjt bensinskatten och skurit ned på försvaret. Det är ju kul.
Emil säger: Hej Maria! Finns inte risken, att i dessa miljötänkartider, man glömmer bort t.ex all skada t.ex vattenkraften medför och skogsavverkningen (som är rekordhög nu)? Är ju mest bara koldioxidutsläppen man talar om menar jag!!
Maria Wetterstrand säger: Jo, en sådan risk finns definitivt. Titta bara på hur en del nu vill satsa på kärnkraft - en av den mänskliga uppfinningsrikedomens verkliga återvändsgränder. Nuvarande regering lyckas ibland framstå som att de satsar på klimat, men varenda krona har de tagit från andra miljösatsningar, t ex biologisk mångfald.

aftonbladet.se