EU-utträde delar miljöpartiet

Medlemsomröstning om slopat krav på att lämna EU

NYHETER

ÖSTERSUND. Sveriges EU-medlemskap delar miljöpartiet.

Partiet ska nu hålla en medlemsomröstning om man ska slopa sitt krav på utträde ur EU.

Det blev en het debatt om inställningen till EU-medlemskapet på partikongressen i Östersund. EU-motståndet har under åren engagerat många miljöpartister. Språkröret Maria Wetterstrand försökte övertyga ombuden om att utträdeskravet borde slopas.

– Jag tycker inte att EU har blivit mycket bättre nu än förut. Men att bygga upp en annan organisation kommer att ta väldigt lång tid och den tiden har vi inte, sade hon.

Ändrat sig

Wetterstrand berättade att hon ändrat inställning till Sveriges EU-medlemskap under det gångna året. Orsaken är klimathotet. Hon menade att många europeiska länder aldrig gått med på stora minskningar av koldioxidutsläpp om inte EU pressat på.

Flera av miljöpartiets tyngsta EU-kritiker är emot att stryka den gamla hjärtefrågan att Sverige ska lämna EU. EU-parlamentrikern Carl Schlyter menade att EU inte blir bättre och hävdade att miljöpolitiken har misslyckats, att unionen militariserats och att storföretagens lobbyister har för stort inflytande.

– Jag kämpar dag och natt nästan, fråga min stackars fru, men det går inte åt rätt håll, sade EU-parlamentarikern.

Medlemsröstning

Partistyrelsen, inklusive de båda språkrören, hade inför kongressen lagt fram ett kompromissförslag om att låta partiets drygt 9 000 medlemmar ta ställning till kravet på att Sverige ska lämna EU. Den linjen hade starkt stöd i båda lägren och vann med 100 röster mot 48.

En majoritet av miljöpartiets väljare är i dag för EU-medlemskapet och partiet har de senaste åren fått många nya medlemmar. Därför kan resultatet av en medlemsomröstning mycket väl bli att utträdeskravet stryks.

– Oavsett resultat blir det många som kommer ha en annan uppfattning, säger Wetterstrand.

Tuff EU-kritik

Hon tror dock att man kan undvika svåra slitningar i partiet även om EU-motståndarna förlorar genom att anta en valplattform inför EU-parlamentsvalet 2009 med tuff kritik mot EU.

– Jag vet många som kan tänka sig slopa utträdeskravet om vi bara håller fast vid vår EU-kritik, säger Wetterstrand.

Medlemsomröstningen hålls troligen redan i september. Flera EU-motståndare menar att det går för snabbt och befarar att partiledningen försöker kuppa igenom en ny inställning i EU-frågan. De allra argaste misstänker att partitopparnas ändrade inställning till EU, beror på att de vill sitta i en koalitionsregering med socialdemokraterna efter en eventuell valseger 2010.

TT