Restaurang brann i Luleå

Foto: Erik Karlén
NYHETER

En kraftig explosion och brand ägde rum i en restaurang bredvid Strand galleria i Luleå tidigt på lördagsmorgonen. 29 personer som bor i ett hyreshus intill gallerian evakuerades och en fick föras till sjukhus med rökskador.

SOS larmades klockan tjugo över fyra. Precis när räddningstjänsten hade anlänt och inlett släckningsarbetet inträffade en kraftig explosion i restaurang Thai Thai, i bottenvåningen av byggnaden.

– Det var en ordentlig smäll, hela restaurangen är urblåst. Men det har gått relativt bra ändå, säger räddningsledare Patrik Lindfors till TT.

Boende evakuerade

Vid halv sex-tiden hade branden släckts, men enligt räddningstjänsten pågår fortfarande räddningsarbetet för fullt. Vad som orsakade explosionen är ännu inte fastställt.

Samtliga boende på adresserna Storgatan 27 och 29 har evakuerats. Två personer har förts till Sunderbyns sjukhus för vård.

”Folk kastade saker”

19-åriga Lisa Wedin, snabbmatsbiträde, jobbar i närheten av restaurang Thai Thai och såg röken när hon städade sin arbetsplats vid halv fem-tiden i morse. Hon har flera vänner i det evakuerade huset och skyndade dit när hon förstod allvaret i situationen.

– Jag tog körkort igår och hade bilen parkerad utanför så jag åkte snabbt till restaurangen. Det brann mest på restaurangens innergård och det är svårt att upptäcka röken därifrån, säger hon till aftonbladet.se.

Väl på plats såg Lisa Wedin att folk kastade saker mot huset och hon förstod snabbt att de försökte väcka hyresgästerna i huset som låg och sov.

– Som tur var bröt civila personer upp dörren till trappuppgången och sprang in för att väcka de boende i huset. Folk stod på gatan utanför och ropade att det brann.

”Kunde gått värre”

Att branden ägde rum så pass tidigt på morgonen var tur i oturen, enligt Lisa Wedin:

– Om den börjat en timme senare hade de flesta åkt hem från både jobb och krogen. Då kunde det gått mycket värre. Vi stänger vårt snabbmatsställe vid fyra och städar till halv fem på morgonen, det var då som jag såg rökpelare komma från Thai Thai. Jag såg inte elden men sedan exploderade hela restaurangen, strax efter att det börjat brinna. Det var en stark tryckvåg. Ingen människa skadades men folk blev både rädda och skrämda, säger hon.

Eftersom Lisa Wedin hade bilen parkerad i närheten kunde hon hjälpa tre bekanta i det evakuerade huset att hitta sovplatser. En familj bestående av två personer får sova hemma hos henne.