15 gripna i kroatisk vapensmugglarliga

Svensk och kroatisk polis i gemensam insats

NYHETER

Polisen i Kroatien har avslöjat en liga som ägnat sig åt vapensmuggling med förgreningar till Sverige.

En månadslång insats med kodnamnet Viking har nu genomförts av kroatisk och svensk polis.

I huvudstaden Zagreb med omnejd har 15 personer gripits, uppger TT.

– Vi har jobbat från varsin sida med samma fakta – att man gjorde ett beslag därnere för en tid sedan. De har nystat vidare i sin del och vi i vår del, säger Sven Alhbin, operativ chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland, till TT.

Upprinnelsen var när en svensk man greps i Slovenien i november med ett halvt kilo sprängmedel i två metallboxar. Han greps i en buss på väg till Sverige. Han utlämnades sedan till Sverige och svensk polis larmade sina kollegor i Kroatien.

En månadslång insats med kodnamnet Viking har nu genomförts av kroatisk och svensk polis. Den inleddes efter ett tips om att två bomber som tillverkats av ligan var avsedda för ospecificerade attacker i Sverige, enligt nyhetsbyrån AFP.

Mot person

I och kring huvudstaden Zagreb greps 15 personer i torsdags. De ska misstänkas för att ha tillverkat sprängämnen och olagligt sålt vapen i Kroatien och i Västeuropa. Polisen hittade handeldvapen, automatvapen och sprängämnen.

Var de här laddningarna tänkta att användas mot någon person?

– Ja, det anser vi ju. Man tillverkar inte den här typen. . . personer riskerar alltid att komma till skada, uppger Alhbin för TT.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion gäller förundersökningen i Sverige förberedelse till mord.

Alhbin vill inte säga för mycket om förundersökningen i Kroatien och det nya tillslaget – men säger att det rör ”samma gränssnitt” som den svenska förundersökningen.

– De jobbar utifrån tillverkningssidan och vi utifrån brukarsidan.

Tre mordförsök

Alhbin vägrar dock kommentera om sprängladdningarna är en del i det gängkrig som pågått en tid i Göteborgstrakten.

Han vill heller inte berätta om målet för bombattackerna är den man som minst tre gånger tidigare utsatts för mordförsök av olika kriminella grupper efter att ha satsat pengar i en restaurang i Göteborg.

– Vi konstaterar bara att vi har en förundersökning här, vi har personer häktade och alla fakta i ärendet kommer att uppdagas när det går till åtal om någon månad eller två, säger han.