Danmark fick sin nya prinsessa

Foto: GETTY IMAGES
NYHETER

MÖGELTÖNDER. Musik, romantik och tårar präglade den bröllopsakt i lilla Mögeltönder på södra Jylland under vilken Danmarks prins Joachim på lördagen äktade sin franska brud, Marie Cavallier.

Foto: AFP

Exakt klockan 16.29 sade den lyckligt leende prinsen ja till Marie – inte en utan två gånger som brukligt är i Danmark. Någon minut senare hade även bruden sagt ja, ringar och en kyss utbytts framme vid altaret i den i vitt och crèmefärgat blomstersmyckade Mögeltönder Kirke.

Bruden var klädd i en ljus klänning med 1800-talsinspirerade Calais-spetsmönster med blomstermotiv och ett tre meter långt släp. Hennes diadem kom från svärmor, drottning Margrethe, som fick det i gåva av sina föräldrar, kung Frederik och drottning Ingrid.

Rosor och liljor

Brudbuketten bestod bland annat av crèmefärgade rosor och vita franska liljor. Den ska ha valts ut av prins Joachim.

Prinsen själv bar infanteriets galauniform, dekorerad med Elefantordern och Dannebrogens hederstecken och en rad heders- och minnesmedaljer.

På plats fanns de 300 inbjudna bröllopsgästerna – från Sverige kronprinsessan Victoria, för dagen klädd i rött – och utanför kyrkan väntade tusentals människor att få glimt av brudparet.

Marie Cavallier, nu prinsessan Marie av Danmark, fördes till kyrkan av sin far Alain Cavallier, som överlämnade hennes hand till prins Joachim.

Tårögd prins

När Marie trädde in kyrkan kunde prinsen inte hålla tillbaka tårarna och torkade bort dem mot axlarna på de storögda lillprinsarna Nikolai och Felix som stod på var sin sida om sin far. Dyra tårar för det spelbolag som i veckan erbjöd 50 gånger insatsen om prinsen skulle gråta.

Bröllopsceremonin leddes av biskop Erik Norman Svendsen. I sitt tal till brudparet berörde han både Joachims tidigare skilsmässa och Marie Cavalliers uppväxt som skilsmässobarn.

Biskopen förberedde de två på att det även för dem kommer grå och trista dagar, och dagar som av den ena eller andra orsaken är svåra att komma igenom.

– Men upprepa ert ja, eller oui, till varandra varje dag, uppmanade han brudparet och påminde om att det är de små tecknen som vidmakthåller kärlek.

– Det behöver alls inte ske i form av ord, men kan uttryckas i ögonens glans, ett leende, en kyss eller en smekning, sade han.

FAKTA

Från IT-världen till kungahuset

Marie Cavallier föddes 1976 i Paris. När hon var 13 år skiljdes hennes föräldrar och hon flyttade med mamman till Schweiz. Senare har hon utbildat sig i Boston och New York, jobbat på amerikansk IT-firma och i styvpappans finansföretag i Geneve. Hon talar franska, italienska, engelska och spanska, däremot inte danska. Hon har varit katolik, men går nu över till evangeliska-lutherska kyrkan. Nya titeln blir Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Marie av Danmark.

Prins Joachim föddes 1969 och är drottning Margarethes och prins Henriks yngste son. Han är nummer fyra i tronföljden efter sin storebror och dennes barn. Han är utbildad agronom och har även militär utbildning. Han gifte sig 1995 med Alexandra Christina Manley. De fick barnen Nikolai, 8 år, och Felix, 5 år. De skiljde sig 2005.

TT