Farc-gerillans ledare är död

NYHETER

Ledaren för Colombias marxistiska Farc-gerilla, Manuel Marulanda, är död efter att ha bekämpat landets regering i över 40 år.

Det meddelade armén på lördagen, vilket bekräftades av försvarsdepartementet.

Amiralen i flottan, David Moreno, meddelade att Marulanda var död. Rykten om den åldrade rebelledarens dåliga hälsa har cirkulerat, men har aldrig kunnat bekräftas.

Enligt uppgift ska han ha dött den 26 mars, men av vad är ännu oklart.

Han kommer att ersättas av Alfonso Cano, gruppens ideologiska ledare.

”Skarpskytten”

Marulanda var högste befälhavare och grundare av Colombias väpnade revolutionära styrkor (Farc) – landets största rebellgrupp som har lett Latinamerikas längsta vänsteruppror.

Han förde fredssamtal med den förre presidenten Andres Pastrana, som ledde Colombia mellan 1998 och 2002. Men förhandlingarna bröt samman i februari 2002 efter att Farc anklagats för att ligga bakom en flygplanskapning och kidnappning av två passagerare.

De finns de som säger att Marulanda ”Skarpskytten” var världens äldste gerillasoldat. Han har förklarats död så många gånger att den colombianske författaren Arturo Alape 1972 skrev en bok om alla gånger han dött.

750 fångar

Farc började verka som en kommunistisk landsbygdsgerilla på 1960-talet.

Under de senaste 15 åren har gerillan blivit mindre politiskt betingad och våldet har kommit att handla om kontroll över kokainproduktionen.

Gruppen har gjort kidnappningar till ett sätt att finansiera sin verksamhet. Enligt Colombias regering har gerillan i dag omkring 750 fångar. Flera har hållits som gisslan i närmare tio år.

De flesta i gisslan är fattiga bönder, men även kända politiker och utlänningar finns i gerillans våld.

En 68-årig svensk, bosatt i Colombia, försvann i maj förra året. Han befaras vara kidnappad av Farc.

TT