Jean-Pierre Bemba uppges vara gripen

NYHETER

Den förre vicepresidenten och rebelledaren i Kongo-Kinshasa, Jean-Pierre Bemba, greps nära Bryssel sent på lördagen efter en begäran från Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

– Vi väntar på att de belgiska myndigheterna ska beordra överlämningen av honom till ICC, sade ICC-åklagaren Beatrice Le Fraper.

Domstolen har utfärdat en häktningsorder där Bemba anklagas för krigsbrott och brott mot mänskligheten som ska ha skett i Centralafrikanska republiken (CAR).

Omfattande övergrepp

Bemba var en av de fyra vicepresidenter i den övergångsregering som förberedde presidentvalet i det krigshärjade landet mellan 2003 och 2006.

Den välbärgade affärsmannen Bemba ledde Kongolesiska befrielserörelsen (MLC), som senare blev ett oppositionsparti.

2002 bad Centralafrikanska republikens förre president Ange-Felix Patasse Bembas grupp att komma till landet och slå ned ett kuppförsök. Medan de var där anklagades de för omfattande övergrepp.

Levt i exil

Efter att Patasse störtats året därpå anmälde hans efterträdare Bemba för mord och våldtäkt och hänsköt fallet till ICC i Haag.

FN har anklagat Bembas grupp för kannibalism, något de förnekar.

Under de senaste månaderna har Bemba levt i exil i Portugal efter att han förlorat presidentvalet i oktober 2006. Han riskerar även åtal för landsförräderi.

Internationella brottmålsdomstolen inrättades efter ett fördrag som slöts i Rom 1998.

Som den första internationella domstolen i sitt slag ska ICC fungera som ett komplement till nationella domstolar. I första hand ska ICC ingripa om dessa inte kan eller vill pröva misstänkta krigsbrott.

TT