Nu kommer hotbilden hit

Stort säkerhetspådrag när världspolitiker kommer till Sverige för Irakkonferens

1 av 3
Järnring Från onsdag förmiddag hårdbevakas konferensanläggningen InfraCity i Upplands Väsby norr om Stockholm.
NYHETER

Nu kraftsamlar polisen inför en av sina största insatser någonsin.

Med storheter som FN-chefen Ban Ki-moon och USA:s utrikesminister Condoleezza Rice på plats i Stockholm ökar riskerna markant.

– De tar med sig hotbilden hit, säger Säpos presschef Jakob Larsson till aftonbladet.se.

Från och med onsdag förmiddag slår polisen en järnring kring konferensanläggningen InfraCity i Upplands Väsby norr om Stockholm.

Under tre dagar kommer världens ledande politiker transporteras in och ut genom avspärrningarna för att med Sverige som värd diskutera utvecklingen i Irak.

Till de mest kända gästerna hör USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki.

– Deltagarlistan är ännu inte fastställd, men hittills är vi uppe i 90 delegationer. Det är fler än när motsvarande konferens hölls i Egypten förra året, säger Tomas Rosander, pressansvarig på UD till aftonbladet.se.

Säkerhetsarrangemanget är enormt.

”Relativt hög hotbild”

– Det är en av de större poliskommenderingarna som genomförts i Sverige, säger Ulf Göranzon, presstalesman vid polisen i Stockholms län.

– En del av personerna som kommer har en relativt hög hotbild. Den tar de med sig hit, säger Jakob Larsson, presschef på Säkerhetspolisen Säpo.

Han vill inte peka ut enskilda personer men nämner länderna USA, Storbritannien och Irak.

Varken polis eller Säpo vill precisera exakt hur stor insatsen blir. Men det handlar om ett stort antal inlånade poliser från andra polisdistrikt och delar av Säkerhetspolisens reservstyrka. Dessutom finns tidigare livvakter i beredskap om behov skulle uppstå. Stockholmarna kommer att märka att något är på gång.

Nedsatt framkomlighet

– I samband med eskorter till och från InfraCity kommer framkomligheten att vara nedsatt, säger Ulf Göranzon.

De mest kritiska tidpunkterna är morgon och kväll på torsdag och fredag.

– En allmän rekommendation till allmänheten är att använda sig av den spårbundna trafiken om man ska ta sig in och ut ur city.

För det är inte bara toppolitiker från världens alla hörn som kommer hit. På torsdag och fredag kommer Stockholmstrafiken dessutom att stoppas upp av ett stort antal flak fyllda med examensglada studenter. De får också samsas med flera demonstrationer.

I samband med Irakkonferensen har fem ansökningar om demonstrationstillstånd kommit in, bland annat från organisationen Nätverket mot krig. De ansökningarna behandlas av polisen i morgon, tisdag.

FAKTA

Konferensen leds av Irak

Konferensen hålls i Upplands Väsby norr om Stockholm den 29 maj.

Konferensen leds av den irakiska regeringen med FN som medordförande. Sverige står som värd för mötet efter en förfrågan från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki.

Syftet är att stödja den politiska processen i Irak så att landet går mot större stabilitet och en stärkt demokrati samt respekt för de mänskliga rättigheterna.

Konferensen ingår i det internationella partnerskapet ICI (Internationella fördraget med Irak). ICI lanserades i Sharm el-Sheikh i Egypten den 3 maj 2007.