Friande Rödeby– dom överklagas

17-åringen överklagar den friande tingsrättsdomen – vill ha pappan fälld för mord

NYHETER

17-åringen som skottskadades av Rödebypappan överklagar i dag den friande domen.

– Jag anser att pappan begått gärningen under ett självförvållat rus, anger 17-åringens advokat i överklagandet.

17-åringen vill ha Rödebypappan fälld för mord och mordförsök alternativt dråp och dråpförsök.

Redan i förundersökningen erkände pappan att han hade druckit whisky på kvällen för att lugna sina spända nerver. Men i sin dom menade tingsrätten att alkoholen inte hade något att göra med hur kvällen slutade; att 15-årige Simon Söderberg sköts till döds och 17-åringen skottskadades allvarligt. Rödebypappan begick gärningen under en tillfällig allvarlig psykisk störning, enligt tingsrätten, och friade honom helt.

Hög promillehalt

17-åringens advokat Christer Holmqvist menar dock att alkoholen som pappan drack spelar en mycket större roll än tingsrätten ansett. Han pekar på den höga promillehalt som pappan hade i blodet på natten.

– XX hade klockan 03.39 hela 1,3 promille i blodet. Urinprovet taget någon stund senare samma natt visade på en promillehalt på 1,6 promille.

50-åringen har sagt att det mesta av den whisky han drack, drack han efter skjutningen. Men han berättade också att han fick gå ut och kräkas under samtalet med larmoperatören.

– Därefter har han inte druckit någon alkohol. Det rimliga är att XX i samband med att han kräktes även fick upp alkoholen som han druckt. Enligt min uppfattning borde den alkohol han drckit efter gärningen inte påverka berusningsgraden som han uppvisade vid mätningarna senare under natten. Han har således under kvällen och natten druckit sådana mängder alkohol att han själv försatt sig i en situation där han får anses ha begått gärningarna under ett självförvållat rus.

Hade uppsåt

17-åringens advokat menar också att pappan haft uppsåt att döda.

– Jag anser att XX agerat på ett förhållandevis rationellt sätt, skriver advokaten. I samband med att han upptäcker pojkarna på gården gör han en noggrann analys av läget och tar ställning till vad som behöver göras. Han gör ett antal olika val – han väljer vapen, han laddar vapnet, han går ut på trappan, han siktar mot pojkarna som är närmast huset, han springer efter Simon Söderberg ut på gården cirka 20 meter och han återvänder till huset först sedan han undanröjt det som han uppfattade som ett hot, argumenterar advokaten.

– Det bör särskilt noteras att XX uppenbarligen siktat väl då han träffat såväl min klient som Simon Söderberg med livshotande skott mitt i kroppen. Trots att sammanlagt minst fyra skott har avlossats har inga bomskott kunnat konstateras, skriver Christer Holmqvist.

17-åringen yrkar totalt 146 000 kronor i skadestånd och även hans föräldrar yrkar på skadestånd.

Tidigare har både chefsåklagare Tommy Clevenhult och föräldrarna till den pojke som sköts ihjäl överklagat.

ARTIKELN HANDLAR OM