"Ofarliga" kosttillskott kan vara dödliga

Ett av fyra preparat är hälsofarliga visar ny undersökning

NYHETER

Ett av fyra kosttillskott är hälsofarliga.

I värsta fall kan de till och med vara dödliga.

Det konstaterar norska hälsovårdsmyndigheter.

21 av 82 undersökta kosttillskott innehåller olovliga läkemedel eller hälsofarliga ämnen. Det visar den undersökning som norska myndigheter, däribland Verket för livsmedelssäkerhet, det norska institutet för folkhälsa samt norska läkemedelsverket, har genomfört.

Produkterna som valdes ut lovade samtliga hög effekt och marknadsfördes bland annat med löften om ökad potens, mer energi och för viktnedgång.

Det främsta problemet, menar myndigheten, är att konsumenterna alltför sällan har möjlighet att se vad kosttillskotten egentligen innehåller; innehållsförteckningarna är helt enkelt för dåliga.

Livsfarliga

– Kosttillskotten marknadsförs som naturliga och ofarliga alternativ till mediciner. Men i värsta fall sätter produkterna människors liv och hälsa i fara, säger Anne Kristi Sommer, en av de delaktiga i studien, till norska tidningen Aftonposten.

Hon fortsätter:

– Det är helt enkelt lurendrejeri. De lurar konsumenterna att tro att medlen är ofarliga. Folk kanske undviker att gå till läkaren för att inte behöva köpa medicin – men så får de i sig samma ämnen ändå utan att veta om det.

Myndigheterna vill nu se att kontrollen av hälsotillskott skärps.

I tre av de läkemedel som lovar bättre potens fanns otillåtna mediciner – något som kan vara direkt livsfarliga för exempelvis hjärtsjuka. I en av produkterna var halten tre gånger så hög som Läkemedelsverkets föreskrivna maxdos.