Tillslag mot ”sopmaffian”

Foto: AFP
Giuseppe Iovine förs bort av polisen.
NYHETER

Italiensk polis slog i dag till mot Camorran, maffian i Kampanien i södra Italien, som bland annat är inblandade i den italienska sopskandalen i Neapel.

53 personer har gripits.

Polisen har beslagtagit värden på över 730 miljoner kronor.

Foto: AP
Hundratals bränder I desperation försöker napolitanarna att elda upp soporna. Men de giftiga rökgaserna är också ett allvarligt hot mot folks hälsa.

På Neapels gator växer soporna till berg på grund av att sophämtningen inte fungerar. Anledningen är att soptipparna är överfulla, och mycket av de åtgärder som den italienska regeringen tidigare vidtagit för att komma till rätta med problemen har inte blivit av. Istället har pengarna gått ner i maffians, Camorrans, fickor.

730 miljoner

I ett stort tillslag greps i dag 53 personer i Caserta, norr om Neapel på grund av anklagelser om utpressning, pengatvätt och vapenbrott. Polisen beslagtog samtidigt värden på 80 miljoner euro, motsvarande över 730 miljoner kronor. Man hittade också vapen och ammunition.

Razzian riktade sig främst mot familjen Iovine, som utpekats som en av de ledande bakom Camorran. Födkroken har bland annat varit att muta sig till byggkontrakt och att organisera valfusk i lokalvalen. Familjens överhuvud, Antonio Iovine, är på rymmen. Men hans bror Giuseppe är en av de som greps i dag.

Krafttag

En annan av de gripna är en högt uppsatt ämbetsman på åklagarmyndigheten i Neapel.

Premiärminister Silvio Berlusconi har tidigare lovat krafttag mot Camorran för att komma till rätta med sopskandalen i Neapel som generar alla italienare.

FAKTA

Den italienska maffian

I italien finns fyra maffialiknande organisationer som har sitt ursprung i olika delar av landet. Den sicilianska maffian har sitt säte på Sicilien, Camorran i Kampanien runt Neapel, 'Ndranghetan i Kalabrien och Sacra Corona Unita har sitt säte i Pugliaregionen.