Tränades att bli självmordsbombare

Datum var satt för deras attack

Foto: AFP
Pojkarnas liv skulle sluta med självmordsattacker. De tränades mot sin vilja av terrornätverket.
NYHETER

Tonåringar utbildas – mot sin vilja – till självmordsbombare i al-Qaidas tjänst.

Det uppger irakiska inrikesdepartementet.

Sex pojkar – vars datum för attackerna var bestämda – har nu fritagits.

De irakiska trupperna var på uppdrag i Mosul i norra Irak då de fann sex pojkar, 15–18 år gamla, som tränades till självmordsbombare.

På uppdrag av al-Qaida skulle de genomföra angrepp mot irakiska säkerhetsstyrkor. Det uppger amerikanska CNN.

Familjerna hotades

Enligt vice inrikesministern, Kamal Ali Hussein, hotade upprorsmännen att döda pojkarna eller deras familjer om de vägrade att underkasta sig träningen.

Utbildningen hade pågått under "de senaste veckorna". Tonåringarna ska ha kommit från familjer med olika bakgrund. Två av pojkarna hade högutbildade föräldrar medan fyra uppges ha kommit från fattigare förhållanden.

Datum bestämda

De sex ska ha hunnit lära sig att utföra självmordsattacker med explosiva bälten. Planeringen hade, enligt soldater som hållit förhör med pojkarna, gått så långt att datum fastställts för var och en av dem.

Irakiska trupper fann pojkarna samma dag som en självmordsbombare på motorcykel körde in i en checkpoint bemannad av polis samt USA-stödda irakiska säkerhetsgrupperingar. Dådet, som skedde i staden Tarmiya 40 kilometer söder om Bagdad, dödade sex människor och skadade 22, enligt CNN som hänvisar till lokal polis.

ARTIKELN HANDLAR OM