Sparken gav men för livet

NYHETER

Sin dotters glada vinkning. Det var det sista 43-åriga Maria Adell såg innan hon sparkades blind av en häst på Åstorps ryttarförening.

Tre år och 20 operationer senare slog Malmö hovrätt i dag fast att föreningen är skyldig att betala henne skadestånd.

Det var brister i säkerheten hos Åstorps ryttarklubb som förorsakade den olycka i februari 2005 där Maria Adell förlorade synen. Det slogs fast i Malmo hovrätt i dag.

”Överlycklig”

– Maria är så klart överlycklig över beskedet. Tiden efter olyckan har varit väldigt jobbig för henne, säger Bengt Gessle, Marias juridiska ombud.

Olyckan på Åstorps ryttarklubb i februari 2005 förändrade Marias liv för evigt. Det sista Maria Adell såg var hennes glatt vinkande dotter. Sekunderna senare kom sparken från hästen som gjorde henne blind för livet. Hon förlorade dessutom både lukt- och smaksinnet.

Brast i ansvar

I maj förra året vann Maria och maken Jan en seger i Helsingborgs tingsrätt, där det slogs fast att ridklubben brustit i sitt säkerhetsansvar i flera avseenden.

Ryttarföreningen överklagade ärendet till hovrätten, som i dag dock valde att gå på Marias linje. I dag slogs det fast att ryttarföreningens försäkringsbolag nu ska betala ut skadestånd till henne, dock oklart hur mycket.

Maria Adell besökte ridklubben för att följa en tävling som hennes dotter var med i. Efter dottens insats gick hon ut genom en dörr från sekretariatet och vidare ut i en gång där flera hästar befann sig - trots att alla var överens om att djuren inte skulle finnas där.

20 operationer

Utan att hon märkte något sparkade en häst bakut och träffade henne i huvudet. Olyckan har fram till i dag tvingat henne att genomgå drygt 20 operationer.

– Det som varit jobbigast för henne är att det tagit så lång tid, tre år, innan hon nu fått rätt. Därför är dagens dom så klart en väldigt befrielse för henne, säger Bengt Gessle.

FAKTA

Vanligt med ridolyckor

- Det sker uppskattnngsvis 4 800 olyckor i ridhus/ridskolor varje år.

- På utomhustävlingar med hästar, cyklar och fordon sker cirka 6 400 olyckor varje år.

- På sportanläggningar generellt sker drygt 100 000 olyckor varje år.

Källa: Socialstyrelsen