Tubays mördare fick livstid

NYHETER

Den 36-årige man som mördade Tubay Mavi dömdes i dag till livstids fängelse i Uppsala tingsrätt.

En 23-årig man dömdes samtidigt till sex månaders fängelse till brott mot griftesfriden samt skyddande av brottsling.

Foto: Foto: Ateljé Nord/Patrik Lestander
småbarnsmamma Mördade Tubay blev 26 år.

Den 36-åriga mannen döms för att ha mördat sin tio år yngre hustru, Tubay Mavi, 26 år, och sedan ha dumpat hennes kropp i skogen.

Kvinnan dödades i parets gemensamma bostad i Uppsala tidigt på nyårsdagen efter ett våldsamt bråk med sin make. I lägenheten fanns parets tio månader gamla dotter och mannens två barn från ett tidigare äktenskap.

Försvunnen i två månader

Senare hittades Tubays kropp i Fjällnoraområdet sydost om Uppsala i mars i år. Hon hade då varit försvunnen i två månader.

–Vi är nöjda med att det blev livstidsstraff som vi yrkat, med tanke på att mordet skedde i hemmet där tre barn befann sig, säger Anne Sjöblom, kammaråklagare och ombud för Tubays familj.

Enligt tingsrätten finns det inga omständigheter som gör att brottet ska bedömas som något annat än mord och att straffet ska bli fängelse på livstid.

Rätten påpekar att kvinnan dödades i hemmet och att mannen efter dådet grävt ned kroppen utomhus och inför hennes familj uppträtt som om hon övergivit honom.

Domen kommer att överklagas.

36-åringens försvarare Stefan Wallin är missnöjd med både brottsrubriceringen och straffet.

– Vi är förvånade och oförstående. Ingenting talar för det handlar om ett mord utan det är något som tingsrätten har konstruerat, säger han.

– Man har helt bortsett fån min klients historia, trots att han var den enda närvarande vid händelsen som kan berätta om den.

Försvaret kommer nu att överklaga domen till hovrätten och där försöka få brottet ändrat till vållande till annans död.

– Dessutom ska vi överklaga livstidsstraffet, säger Stefan Wallin.

Mannen dömdes även att betala nästan 380 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga.

Kusin dömdes också

Samtidigt dömdes en 36-åringens 23-åriga kusin till sex månaders fängelse för att ha hjälpt till att dumpa Tubays kropp, samt för att ha skyddat den 36-åriga brottslingen.

ARTIKELN HANDLAR OM