Polisen utreder våldsfilmer på nätet

Kan ha samband med mordförsöket på en 16-årig pojke i Västerås

Foto: Foto: Peter Arwidi
Skottdramat inträffade i Utanbyparken i Västerås i söndags.
NYHETER

I våldsfilmerna går en person iklädd grå munktröja och leksaksmask runt och skjuter ihjäl människor i Västerås – på låtsas.

Polisen utreder om filmerna kan ha något samband med mordförsöket mot en 16-årig pojke i söndags.

– De är otäcka och det går att se paralleller, säger Per Zetterlund, vid Västeråspolisens ungdomsrotel till Vestmanlands läns tidning på nätet.

Filmerna visar olika scener, och är enligt vlt.se, filmade i Västerås. Nu ska polisens utredare titta igenom samtliga filmer som ligger på nätet.

– Man vet ju aldrig om det kan ha triggat någon, säger Per Zetterlund vid Västeråspolisens ungdomsrotel till vlt.se.

Bland annat stämmer masken och tröjan med signalementet på gärningsmannen. Enligt polisen är filmerna inte gjorda nyligen.

Söker vittne

Samtidigt söker polisen efter en person som stannade med en vespa vid Utanbyparken, i samband med skottlossningen. En 16-årig pojke blev skjuten i halsen och axeln av en maskerad person. Ett av skotten gick genom halsen, bara millimeter från halspulsådern.

Vespaföraren är inte misstänkt för dådet men kan ha sett den som sköt och uppmanas ta kontakt med polisen.

Lyssnade på musik

Polisen har under tisdagen fortsatt utredningen kring skottlossningen med att höra 16-åringen på nytt och vittnen till händelsen. Pojken har i förhör berättat att han satt sig på bänken och lyssnade på musik. Någon förklaring till att han sedan blev beskjuten har han inte kunnat lämna.

Vid den tekniska undersökningen har också fler tomhylsor än de fyra skott som hörts, hittats vid den intilliggande förskolan. Det är oklart om gärningsmannen skjutit fler än fyra skott eller om någon varit på platsen och provskjutit ett vapen tidigare under helgen, uppger polisen i Västmanland.

16-åringens tillstånd är fortfarande allvarligt men inte livshotande. Skottdramat rubriceras som mordförsök.