Förbjudet att hjälpa barnen

Burmas militärjunta: Vi är inget tiggarland

Foto: Foto: AFP
rensas bort från gatorna Militärjuntan i Burma gör allt för att få bort de cyklonoffer som tvingats bli tiggare från gatorna. Anledning: juntan är livrädd för folksamlingar. De här barnen i Rangoon kramar hårt om matpåsarna som just delats ut.
NYHETER

Frivilliga burmeser som ger nödställda mat hotas med indraget körkort.

Cyklondrabbade skickas hem från tältläger.

– Allt för att juntan i Burma är jätterädd för folksamlingar, säger en svensk biståndsarbetare.

Foto: JOhan borgstam/UD
Ministern på plats Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson besökte FN:s givarkonferens i Burma i helgen.

Burmas militärjunta är livrädd för att vanliga burmesers engagemang för sina olycksdrabbade landsmän ska utvecklas till en proteströrelse mot regimen.

Utskällning

Därför slår militär och polis ner på privata försök att organisera hjälp. En burmes drabbades av följande utskällning från en polis i måndags, enligt nyhetsbyrån AFP:

– Vi vill inte att utlänningar ska tro att vi är ett tiggarland. Om vi kommer på dig med att ge bort mat drar vi in ditt körkort på ett år, hotade polismannen och noterade den frivilliges id-nummer.

De stora svenska och internationella biståndsorganisationerna samarbetar med olika burmesiska grupper, som utför hjälparbete så gott det går.

Tvingas till byarna

Men de burmesiska hjälparbetarna motarbetas hela tiden, enligt en svensk biståndsarbetare som vill vara anonym.

– De lokala organisationerna har tagit nödställda till uppsamlingsläger. Men de har snart fått order om att flyktingarna inte får vara där för många dagar. De måste återvända till sina byar, trots att det inte finns något där och brunnarna är förstörda av saltvatten, säger biståndsarbetaren.

Förklaringen är enkel: juntan är rädd att folk ska organisera sig i tältlägren och börja agera mot regimen.

Kronisk katastrof

Enligt FN har färre än hälften av de omkring 2,4 miljoner cyklondrabbade fått någon officiell hjälp. Många tvingas därför försöka överleva på vad de kan få från frivilliga burmeser.

– Många interna krafter i Burma försöker hjälpa sina nödlidande landsmän. Redan före cyklonen rådde en kronisk katastrof med många hungrande, säger den svenska biståndsarbetaren.

Joachim Kerpner