Polisen fruktar att tyskan tar sitt liv

NYHETER

Polisen fruktar för tyskans säkerhet.

Det finns risk för att hon försöker ta sitt liv i häktet.

Sinnesundersökningen av den misstänkta mördaren visar också att hon kan vara allvarligt psykiskt störd.

Tyskan uppges må mycket dåligt. Foto: PRIVAT

I dag hålls nya förhör med den 31-åriga kvinnan som misstänks för morden på Maximilian och Saga Jangestig och för mordförsök på deras mamma Emma i Arboga. Det är det femte förhöret med henne.

Tyskan fortsätter att neka till anklagelserna.

– Hon nekar bestämt, säger hennes advokat Per-Ingvar Ekblad.

I en rapport från polisens underrättelseavdelning framgår att polisen befarar att 31-åringen kan utsättas för hämndaktioner i samband med rättegångsförhandlingar och transporter.

”Utifrån de starka känslomässiga reaktioner som i ord porträtterats på internet kan det inte uteslutas att en psykiskt instabil person skulle få för sig att rikta repressalier mot NN om ett tillfälle skulle beredas”, skriver utredaren.

Kan ha varit störd

Av riskbedömningen framgår också att häktespersonalen kontinuerligt bör ”försäkra sig om att

NN:s psykiska tillstånd inte leder till ytterligare suicidförsök”.

I går offentliggjordes även delar av paragraf 7-utredningen, den så kallade lilla sinnesundersökningen, som tingsrätten begärt in. Rättspsykiatern gör bedömningen att kvinnan kan ha varit allvarligt psykiskt störd – både vid tiden för undersökningen och för de misstänkta gärningarna.

Det är redan känt att tyskan vid minst tre tillfällen försökt ta sitt liv. En av hennes svenska vänner har berättat för Aftonbladet om hennes humörsvängningar. Helt plötsligt kunde hon gå in i sig själv och bli okontaktbar.

Fördes till sjukhus

Vid ett tillfälle i höstas fick hon åka till Karolinska sjukhuset efter ett självmordsförsök.

– Hon hade skurit upp handlederna och hittades på toaletten, hon var nära att dö den gången, säger vännen.

När hon greps för andra gången i Tyskland vårdades hon frivilligt på en psykklinik utanför Hannover.

Av läkarintyget från rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge framgår att den misstänkta tyskan haft en komplicerad relation till sin pappa och styvpappa.

När föräldrarna separerade var hon 10–11 år. Pappan övergav familjen och flyttade till en ny familj.

”Oerhört besviken”

”NN blev oerhört besviken på honom och har en avvisande inställning till honom och vill inte prata om deras relation”, skriver rättspsykiatern i intyget.

När mamman gifte om sig kom den misstänkta barnmördaren inte överens med styvpappan.

Hon har en sex år äldre syster som hon bara haft sporadisk kontakt med. I stället verkar mamman ha haft en betydande roll, det var bland annat hon som försörjde henne när hon bodde i Sverige. Under tiden som 31-åringen satt i polisens förvar i Hannover dog mamman i cancer.

Dottern fick dödsbudet i häktescellen.

Flyttade för att plugga

Tyskan säger själv att hon flyttade till Sverige i juni 2007 för att studera svenska. Hon var ensamstående och arbetslös.

Men som Aftonbladet tidigare berättat stod det snart klart att hon också ville komma närmare sin före detta flört – sambon till Max och Sagas mamma Emma Jangestig.

Enligt sinnesundersökningen har den misstänkta 31-åringen haft flera relationer med män, den längsta av dem ett år. Relationerna har tagit slut på ett ”moget sätt med ömsesidig förståelse”.

Om det kommer fram övertygande bevisning mot tyskan vid en eventuell rättegång kommer en stor rättspsykiatrisk undersökning att göras.

ARTIKELN HANDLAR OM