Bevisen skickades med posten

”Definitivt en felbedömning”

NYHETER

Svaret på vad det var som orsakade bomb-larmet på Oskarshamns kärnkraftverk dröjer – och det är till viss del polisens eget fel.

Det viktigaste bevisföremålet, plastpåsen som utlöste larmet, skickade man nämligen med vanliga postgången.

Kassen som utlöste storlarmet på Oskarshamns kärnkraftverk förra veckan har såsat fram i ett postpaket på sin väg till analys hos SKL. Kalmarpolisens informationschef Sven-Erik Karlsson är kritisk.

– Det är definitivt en felbedömning. Sådant bevismaterial ska vi köra upp med själva, säger han till Oskarshamns-Tidningen.

Ingen brådska

Chefen för Kalmarpolisens tekniska rotel försvarar dock att kassen sändes med post. Han anser att det inte var någon brådska, bland annat eftersom de två misstänkta inte satt häktade.

Plastkassen hade spår av sprängmedel och var det viktigaste beviset mot de två hantverkare som misstänks för förberedelse till sabotage på kärnkraftverket.

Kom i måndags

Männen greps i onsdags i förra veckan, men inte förrän i måndags kom kassen fram till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping där den ska analyseras - polisen skickade den nämligen med vanlig post, skriver tidningen.

De två hantverkarna anhölls men har släppts, misstankarna är dock inte avskrivna. Den ene är avstängd från vidare arbete på verket och den andre arbetsbefriad i väntan på vad polisutredningen leder fram till.