158 000 evakuerade från ”Skalvsjön”

Fördämningen hotar att brista

1 av 2 | Foto: Xinhua
Bildades efter skalv "Skalvsjön" bildades efter det stora skalvet den 12 maj som dämde upp floden Jian.
NYHETER

Kina har evakuerat 158 000 personer undan den väldiga sjön Tangjiashan som bildats när rasmassor från det stora skalvet den 12 maj dämde upp floden Jian.

Fördämningen riskerar att brista när vattnet stiger i sjön.

Foto: AP
Flögs dit med helikopter Tangjiashansjön ligger några kilometer från den nästan förstörda staden Beichuan. Inga vägar leder dit och räddningsmanskapet tar sig över bergig terräng. Bulldozrar och andra maskiner flygs dit med helikopter.

Människorna hade lämnat trakten runt Tangjiashan vid midnatt natten till onsdagen. Ytterligare tre skalvsjöar som bildats på samma sätt är akut riskabla. Premiärminister Wen Jiabao sade på tisdagen att det är ett ytterst pressande uppdrag att handskas med situationen runt de fyra sjöarna.

Vattnet i Tangjiashan stiger två meter om dagen och i tisdags var nivån 23 meter under fördämningens lägsta punkt, skriver tidningen China Daily och citerar en lokal tjänsteman. 1,3 miljoner människor är i fara och behöver ta sig till högre nivåer om fördämningen brister.

Över 600 ingenjörer och soldater gräver och spränger en vattenavledande kanal. Deras arbete är en kamp med tiden och hinner inte bli färdigt förrän den 5 juni.

– Frågan är om man kan göra det så kontrollerat. Det är riskfyllt arbete men är nästan det enda man kan göra, säger universitetslektorn i vattendragsteknik vid KTH Hans Bergh till TT.

35 skalvsjöar

Det finns sammanlagt 35 skalvsjöar som alla kan bli farligare.

Tangjiashansjön ligger några kilometer från den nästan förstörda staden Beichuan. Vattennivån stiger hela tiden och den nybildade sjön beräknades på tisdagen innehålla 130 miljoner kubikmeter vatten. Inga vägar leder dit och räddningsmanskapet tar sig över bergig terräng. Bulldozrar och andra maskiner flygs dit med helikopter.

Hans Bergh ser vissa likheter med händelserna i Jämtland 1796 när Döda fallet bildades. För att göra det möjligt att transportera timmer förbi ett vattenfall i Indalsälven anlades vattenkanaler. Men vattnet från Ragundasjön, som låg strax ovanför, bröt igenom grusbarriären med en väldig flodvåg och skövlade allt i sin väg. Sjön tömdes på fyra timmar.

På tisdagen kollapsade över 420 000 hus av två efterskalv i Sichuan, rapporterade nyhetsbyrån Nya Kina. Skalven, som mätte 5,4 respektive 5,7 på Richterskalan, inträffade med en halvtimmes mellanrum.