Förorenat vatten i Karlskrona

Invånarna uppmanas koka vattnet

NYHETER

Dricksvattnet i flera delar av Karlskrona kommun är förorenat och invånarna uppmanas nu att koka vattnet ordentligt innan det används, rapporterar lokala medier.

– Situationen är väldigt stressad. Detta är det värsta jag har varit med om på 15 år, säger Mats Strand, processingenjör på Karlskrona vattenverk till Blekinge läns tidning.

Problemen med höga bakteriehalter gäller vatten som kommer från vattenverket i Lyckeby till såväl Karlskrona tätort som områdena Nättraby, Rödeby, Torhamn, Sturkö och Hasslö.

Ombyggnad

Problemet uppstod under natten mot onsdagen på grund av ombyggnad av vattenverket i Lyckeby. I samband med det uteblev en dosering i dricksvattnet och det orsakade ökad bakteriehalter, skriver Blekinge läns tidning.

VA-chegen Kenneth Johansson säger till Ekot att problemen på vattenverket nu ska vara åtgärdade, men att orent vatten ligger kvar i ledningarna.

Klockan 13.00 i dag håller vattenverket en presskonferens.

Måste kokas

Eftersom kranvattnet är förorenat måste det kokas minst en minut innan det kan drickas.

Enligt smittskyddsläkare Rickard Eitrem har Landstinget Blekinge dock inte fått någon information om att någon skulle ha blivit sjuk på grund av det förorenade vattnet, står det att läsa på Landstingets hemsida.

FAKTA

Hit kan du vända dig:

Oroliga invånare kan ringa till landstingets smittskyddssjuksköterska, telefon 0455-73 10 68.

ARTIKELN HANDLAR OM