Nödläge på rymdstationen

Enda toaletten är ur funktion

NYHETER

Den internationella rymdstationen ISS enda toalettstol har gått sönder.

Det innebär att personalen kan få obehagliga problem om de blir nödiga.

Hjälp väntas anlända först i nästa vecka när rymdfärjan Discovery kommer på besök.

Foto: Nasa
Kräver nödlösning Toaletten är trasig på ISS. Personalen på rymdstationen får koppla påsar till toaletten som nödlösning nu när den har gått sönder.

– Precis som i vilket annat hem som helst, är vikten av att ha ett fungerade badrum uppenbar, säger Allard Beutel som är talesman för NASA till CNN.

Tre personer befinner sig ombord på ISS för tillfället.

Problemet med den nu sju år gamla toaletten uppstod i förra veckan när en i personalstyrkan skulle använda den rysktillverkade toaletten. Fläkten till toalettens motor slutade då plötsligt att fungera, uppger NASA.

Sedan dess har den del av toaletten som hanterar urinen fungerat "av och till", rapporterar CNN. Dock fungerar den andra delen som hanterar "det fasta avfallet” som vanligt.

Reservdelar

Ryska representanter uppger att de inte vet vad som har orsakat problemet och att personalen ombord på ISS inte har klarat av att åtgärda felet.

Under tiden löser personalen problemet genom att använda en form av påsar som kan kopplas till den trasiga toaletten, uppger representater för NASA till CNN.

Toaletten har gått sönder tidigare men har då inte varit ur funktion lika länge, säger Nicole Cloutier som är taleskvinna för Johnson Space Center i Houston.

På lördag väntas rymdfärjan Discovery lyfta och den dockar sedan vid rymdstationen på måndag.

Med sig i lasten har de då bland annat reservdelar till den trasiga toaletten och då tror man sig också kunna lösa problemet.