Sjuksyrran: Många går ur facket nu

Foto: Foto: SANNA SJÖSWÄRD
”VI HAR STREJKAT FÖRGÄVES” Veronica Wredh och Malin Jotun är besvikna. ”Facket har vikit ner sig. Det är under all kritik. Vi hade stora förhoppningar”, säger de.
NYHETER

Sex veckors strejk – för en halv procent extra.

– Det är ett hån, säger Veronika Wredh, sjuksköterska på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

På akuten där var besvikelsen stor i går kväll. Avtalet som Vårdförbundet godkände efter nästan sex veckors strejk var inte alls vad många sjuksköterskor räknat med.

– Vi har strejkat förgäves. Ingen kan vara nöjd med det här skambudet, säger Veronika Wredh.

Sjuksköterskorna gick ut i strejk med krav på 22 000 kronor i ingångslön och garanterade löneökningar på 15 procent de kommande två åren.

Ökningen krympte

Det blev 21 100 i ingångslön och löneökningar på nio procent fördelade på tre år. 1 700 påökt nästa år krympte ihop till en tusenlapp.

Löneökningen i avtalet är 0,5 procentenheter högre än det förslag som medlarna presenterade redan i mars.

Ändå valde ombuden på extrakongressen i Åkersberga att säga ja till budet. Ja-sidan fick 150 röster mot nej-sidans 48.

Inte ens bland de som röstade igenom medlarnas förslag var entusiasmen särskilt stor.

– Det var ett väldigt svårt beslut. Avgörande var att avtalet går att säga upp redan efter två år om de lokala förhandlingarna inte fungerar, säger Elinor Malmros, ombud från Skåne.

Den skrivningen och en utfästelse från arbetsgivarna om att man ska trycka på de arbetsgivare som vägrar skjuta till extra pengar lokalt fick Vårdförbundet att säga ja.

Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting (SKL) inrättar ett gemensamt forum som ska följa utvecklingen runtom i landet.

– När man tittar på procentsatserna rakt av ser det inte bra ut. Men avtalet som helhet var ur vårt perspektiv betydligt bättre. Skrivningarna är mycket tydligare och vi har flyttat fram våra positioner, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

”Känns hopplöst”

Veronika Wredh och Malin Jotun köper inte den förklaringen.

– Det känns hopplöst. Jag tror att många går ur facket nu, säger Malin Jotun.

Anna-Karin Eklund räknar med att förbundet tappar ett antal medlemmar.

– Det får man räkna med i den här situationen.

Bland arbetsgivarna var minerna betydligt muntrare. Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, säger att det var ett lätt beslut att godkänna avtalet.

– Det är inte så stor skillnad mot det förra budet, säger hon.