Äntligen är lille William hemma

Togs ifrån föräldrarna för sex månader sen

EFTERLÄNGTAD NÄRHET Efter sex månaders väntan kan mamma Hue och pappa Thai äntligen ta hand om sonen William i sitt eget hem.
NYHETER

VÄRNAMO. Lille William vilar tryggt i mammas famn. Sedan i pappas.

En lycklig liten familj.

Äntligen.

Han sprattlar med benen, ögonen lyser. Han är så uppenbart nöjd med livet, William Pham, sex månader.

Mamma Hue, 36, och pappa Thai, 34, turas om att hålla sin son, att se på honom, att pussa honom, att bara få känna hans värme.

Hue och Thai har så mycket uppdämd kärlek att ge. I sex månader har de längtat efter att få hem sin son.

Fick epilepsianfall

Babyn togs ifrån dem redan på BB strax före jul. De sociala myndigheterna i Värnamo befarade att föräldrarna inte skulle klara av att vårda sitt barn på ett betryggande sätt. Under graviditeten hade nämligen Hues epilepsi förvärrats, hon hade fått täta anfall. Skulle hon verkligen klara av att sköta sitt nyfödda barn? Och Thai, var han tillräckligt säker i sin papparoll?

Nej, ansåg kommunens Medborgarnämnd. Länsrätten i Jönköpings län gick på samma linje. William togs om hand enligt LVU, lagen om vård av unga.

Familjen bodde först tillsammans på ett så kallat utredningshem. Så småningom flyttade Hue och Thai hem till sin lägenhet i Värnamo.

De hoppades att sonen snart skulle få komma med. Men veckor och månader har gått, beskedet om Williams hemflytt har dröjt och dröjt.

Dröjde ett halvår

Först i går, efter sex månader, kom Kammarrättens dom. I en samlad bedömning av ärendet finner man att det inte föreligger förutsättningar för vård med stöd av LVU. Därmed upphävdes Länsrättens dom med omedelbar verkan.

Bara en timme efter beskedet är familjen återförenad.

– Vi ville hämta honom i fosterhemmet genast, vi kunde inte vänta, säger Hue.

– Nu vill jag bara vara mamma, mamma, mamma.

Allt är så genomtänkt och förberett i lägenheten. Blöjor i staplar, tvättlappar, puder och barnolja. Välling, gröt, fruktkrämer, haklapp, kläder. Sängen är bäddad med fina babylakan.

– Ni glömmer väl inte kantskyddet så han inte fastnar mellan spjälorna med benen, påminner Sonya Ekerstam, barnmorskan som hade hand om Hue under hela graviditeten. Sonya som lärt känna Hue och Thai och som hela tiden stöttat dem.

Jodå, visst finns ett kantskydd inköpt. Som monteras i laga ordning.

– Jag är övertygad om att allt kommer att gå fint. Visserligen är Hue och Thai nybörjarföräldrar. De har ju missat sex månader. Men med lite stöd från omsorgen, och från familjens släktingar som bor här i närheten, får William det säkert väldigt bra.