Utreds för sex mord

35-åringen kan vara en av Sveriges värsta seriemördare

Foto: Foto: GÖRAN OLSSON/SYDSVENSKAN
POLISJAKT Polisen letar spår kring den mördade Carina Thoréns bostad i Eslöv år 2000.
NYHETER

MALMÖ. Nästa vecka åtalas han för att ha mördat och torterat homosexuella män i Stockholm.

Dessutom misstänks han ha huggit ihjäl trebarnsmamman Carina Thorén i Eslöv.

35-åringen kan vara Sveriges värste seriemördare.

Misstänkt Den 35-årige mannen är misstänkt för minst två mord och ett mordförsök. Han figurerar också i flera andra utredningar. Nästa vecka åtalas för att ha mördat och torterat homosexuella män i Stockholm. Han kan vara Sveriges värste seriemördare. Mannen nekar.

Mannen sökte kontakt med homosexuella på internet. Han stämde träff, följde med dem hem – och blev som förbytt.

Knivmördade

Den 28 december misstänks han ha bundit och knivmördat en 43-årig byggnadsarbetare i Solna.

Dagen efter hände samma sak. Den gången överlevde offret, en 44-årig man på Södermalm, med en hårsmån. I förhör har han berättat om tortyren: hur han blev bunden och svårt misshandlad med kniv.

Sedan flera månader sitter 35-åringen häktad för de båda brotten. Åklagaren Sara Lindqvist räknar med att lämna in åtalet om mord och mordförsök i början av nästa vecka.

Ouppklarade mord

35-åringen är uppvuxen i Skåne.

Där är han högintressant för polisen som utreder kopplingar till fyra ouppklarade mord på homosexuella.

– Utredningarna om morden pågår, men vi har hittills inte fått fram tillräckligt för att delge mannen några misstankar om dem, säger Håkan Adler på länskriminalen.

Nekar till mordet

Däremot anser sig polisen har bundit 35-åringen vid mordet på Carina Thorén, 34, i Eslöv år 2000. Han är delgiven misstanke, men nekar.

– Han bodde i Eslöv då och var bekant med offret. Under utredningen har det kommit fram såväl vittnesuppgifter som teknisk bevisning som pekar mot 35-åringen, säger Håkan Adler.

Mordet på trebarnsmamman ligger nu på åklagare Per-Ola Perssons bord. Han hoppas kunna fatta beslut om åtal innan rättegången i Stockholm börjar.

Redan 2000 fanns 35-åringen med i utredningen, men misstankarna riktades då främst mot en annan person. Polisen har dock hela tiden utgått från att Carina Thorén mördades av en bekant.

Spår efter 35-åringen

Hon hittades död i sitt hem i centrala Eslöv och i lägenheten hittade polisen spår efter ett stort antal missbrukare.

– Vi har också hittat spår efter 35-åringen, säger Håkan Adler.

– Och vi vet att kan kände offret.

Släppt villkorligt

I februari förra året släpptes mannen villkorligt efter 18 månader i fängelse. Det var hans sjunde vända bakom galler. Den här gången hade han rånat och torterat en 58-årig homosexuell man i Stockholm – efter att de haft sex.

Uppgifter tyder på att 35-åringen kan ha skrutit för mannen om mordet på Carina Thorén. I rättegången avslöjade offret:

– Han sa att han tidigare knivhuggit en kvinna 26 gånger, men kommit undan.

Begick självmord

I Eslöv finns ytterligare tre ouppklarade mord mellan åren 1986 och 2002. 35-åringen växte upp i staden med sina föräldrar och en syster.

Pappan var alkoholist och begick självmord när pojken var 15.

– Jag minns inte så mycket av min barndom. Min mor blev misshandlad av min far och det fanns alltid mycket sprit hemma, har 35-åringen sagt i personutredningar.

FAKTA

Brott som 35-åringen granskas för

7 juni 1986. En 79-årig änkling i Eslöv hittas mördad i sin lägenhet. Till sin hemvårdare hade han sagt att han skulle få ”trevligt besök”. 79-åringen hade flera tillfälliga kontakter med yngre män.

35-åringen intressant i utredningen.

27 augusti 1987. En 27-årig man hittas knivhuggen till döds i sin lägenhet i Malmö. En tidigare pojkvän åtalades, men friades i rättegång.

35-åringen intressant i utredningen.

8 november 1999. En 56-årig journalist i Malmö hittas mördad med ett stort antal knivhugg i sitt hem. Han sågs med en okänd man några kvällar tidigare.

35-åringen intressant i utredningen.

September 2000. Carina Thorén, 34, hittas mördad i sin bostad i Eslöv. En man som fanns i lägenheten när hon hittades blev anhållen, men släpptes senare.

35-åringen delgiven misstanke om mord.

20 juli 2002. En 36-årig vaktmästare i Eslöv hittas mördad i sin lägenhet. Polisen misstänker att han mördades på grund av sin sexuella läggning.

35-åringen intressant i utredningen.

28 december 2007. En 43-årig byggnadsarbetare blir bunden och knivmördad i sin lägenhet i Solna. Han hittas drygt en vecka senare.

35-åringen häktad för mord.

30 december 2007. En 44-årig man får kontakt med 35-åringen på internet. De åker hem till 44-åringens bostad på Södermalm i Stockholm. Där misstänks 35-åringen ha bundit och torterat honom med en kniv.

35-åringen häktad för mordförsök.

MÖRDAD En 43-årig byggnadsarbetare bands och knivmördaddes i solna 2007.

BUNDEN OCH TORTERAD En 44-årig man överfölls i sitt hem i Stockholm.

MÖRDAD Carina Thorén hittades mördad i sin bostad i Eslöv år 2000.